Nem vall a korrupcióval gyanúsított dél-koreai elnök

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Nem tett vallomást a dél-koreai elnöknő az ellene indított alkotmányos vádeljárás során. Pak Gun Hje korrupciós botránya tavaly ősszel robbant ki, azóta felfüggesztették hivatalából.
Vágólapra másolva!

Megtagadta a tanúvallomást Pak Gun Hje felfüggesztett dél-koreai államfő, miután alkotmányos vádeljárás indult ellene egy korrupciós botrányban. Pak nem is volt hajlandó megjelenni a bírói testület előtt, amely most azt várja, hogy talán csütörtökön tanúvallomást tesz.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Az elnök távolmaradását bírálták azok a képviselők, akik az alkotmányos vádeljárásban ügyészekként járnak el. A bíróság nem kötelezheti Pak elnöknőt arra, hogy megjelenjen a meghallgatáson, és ha a második idézésre sem jelenik meg, akkor a törvények szerint az eljárás nélküle is folytatódhat.

Az államfőt érintő korrupciós botrány októberben robbant ki.

Az ügy kulcsfigurája Csoj Szun Szi, aki az elnöknő barátnője és bizalmasa. Csojt azzal vádolják: 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

Pak Han Csul, a dél-koreai alkotmánybíróság elnöke (középen) a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök meghallgatása előtt a szöuli alkotmánybíróságon január 3-án Forrás: MTI/EPA/Pool/KYODONEWS/Kim Min Hi

Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Addig is az államfői teendőket ügyvezető jelleggel a kormányfő vette át.