Ő lehet az isztambuli merénylő

2017.01.03. 08:46

Török sajtójelentések szerint a rendőrség már azonosította az újévi isztambuli merénylet elkövetőjét, de nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát.

A török rendőrség újabb fényképet hozott nyilvánosságra a terrortámadás gyanúsítottjáról, aki sajtójelentések szerint üzbég vagy kirgiz lehet. 

Ő lehet a merénylőForrás: AFP/Handout

A felvételt egy szelfivideóból vágták ki, amely a Taksim téren, Isztambul egyik legforgalmasabb részén készült. 

A rendőrség azt is közölte, hogy rendelkeznek a támadó ujjlenyomatával.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Nyomoznak az után is, hogy tagja-e az Iszlám Állam sejtjének, amelyet az Atatürk repülőtér elleni júniusi merénylet elkövetésével gyanúsítanak – számolt be a BBC.  

A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és egyébként is a módszer nagyon hasonlít arra, amelyet a terrorszervezet a potenciális merénylőknek javasol. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Családjával érkezett Isztambulba

A lapok úgy tudják, hogy a férfi novemberben érkezett Törökországba a feleségével és két gyerekével, és a családjának több tagja is őrizetben van. Egyes jelentések szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Törökországot egy újévi merénylet veszélyére, de részleteket nem tudtak a támadás helyét illetően - írta internetes oldalán a Sky News.

Az áldozatokat, egy kivétellel, már azonosították, a Hürriyet szerint közülük 25-en külföldiek voltak, 13-an törökök. 

Felesége állítja: nem tudott a támadásról

A merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról - írta internetes oldalán a Habertürk című török napilap. A kedden őrizetbe vett nő a hatóságoknak leszögezte: még arról sem tudott, hogy a férje az Iszlám Állam szimpatizánsa lenne.

Az Ihlas török hírügynökség titkosszolgálati információi alapján kedden azt közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek onnan szárazföldön először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább.

A támadó személye már ismert, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren. Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.