Kalifornia megakadályozná a tömeges kitoloncolást

2017.01.04. 11:30

Az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi állama, Kalifornia igyekszik megvédeni a területén élő illegális bevándorlókat a tömeges kitoloncolástól, noha erre csak korlátozott hatásköre van - közölte a kaliforniai parlament demokrata párti elnöke.

Donald Trump választási kampányában azt ígérte, hogy legalább 3 millió, rendezetlen helyzetű, bűnözői múlttal rendelkező bevándorlót fog kitoloncolni az országból, sőt falat fog építtetni az amerikai-mexikói határra.

Ingyenes jogsegély

Eric Garcetti, a legnagyobb kaliforniai város, Los Angeles polgármestere egy 10 millió dolláros (csaknem 3 milliárd forintos) alap létrehozására készül, amelyen keresztül ingyenes jogi segítséget nyújtanának a túlnyomórészt spanyol ajkú illegális bevándorlók számára. Charlie Beck Los Angeles-i rendőrkapitány eközben világossá tette, hogy nem az ő dolguk a papírokkal nem rendelkezők üldözése. Jerry Brown, a 40 millió lelkes Kalifornia kormányzója leszögezte, hogy kész megakadályozni a Trump-kormányzat minden kezdeményezését, legyen szó a környezetvédelmet vagy a bevándorlókat érintő politikáról.

Esedezve kérlelik

A demokrata többségű kaliforniai parlament jóváhagyott egy indítványt is, amelyben "esedezve kérlelik" a leendő elnököt és a szövetségi törvényhozást, hogy kerüljék el a tömeges kitoloncolásokat. A kormányzati statisztikák szerint tavaly az országból kitoloncolt 235 413 ember 59 százaléka büntetett előéletű volt, közülük 6869-et Los Angelesben vettek őrizetbe.

Donald Trump kampányára is hevesen reagáltak az illegális bevándorlókForrás: AFP/Frederic J. Brown

11 millió érintett

Ron Gochez, a bevándorlók védelmével foglalkozó Unión del Barrio szervezet munkatársa üdvözölte a kaliforniai hatóságok jó szándékát, de hangsúlyozta, hogy senki sem tudja megállítani a szövetségi szintű kitoloncolásokat. Trump beiktatásának, január 20-ának a közeledtével az Unión del Barrio egyre több tájékoztató jellegű értekezletet tart az illegális bevándorlók számára, akiknek száma az amerikai hatóságok becslése szerint 11 millió körül lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK