Törökországban a legnagyobb médiavállalat vezérkarát is elérték a júliusi, sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatások. Őrizetbe vették a Dogan Holding két befolyásos tagját: a cég első számú jogi tanácsadóját és egyik korábbi vezérigazgatóját. 

A Hürriyet című napilapot és a CNN Türk hírtelevíziót is birtokló Dogan közleménye szerint átkutatták a két férfi otthonát és magánirodáját is, de a hatósági fellépés a konszern és leányvállalatainak működését nem érintette.

A történtekre a tőzsde is reagált, nyitáskor 10 százalékponttal esett a Dogan részvényeinek árfolyama. Törökország legnagyobb médiavállalatának érdekeltségei vannak a pénzügyi-, energia- és idegenforgalmi szektorban is.

A múlt hónapban a Dogan Holding ankarai irodavezetőjét helyezték előzetes letartóztatásba egy terrorcsoport segítése miatt. Magát a Dogan Holdingot eddig hivatalosan nem vádolták meg semmiféle visszaéléssel, és a vállalat tagadja is, hogy bármilyen kapcsolat fűzné az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülenhez. 

A hadseregben kezdték a levert puccskísérlet után a tisztogatásokatForrás: AFP/Ozan Kose

A DHA hírügynökség eközben arról számolt be, hogy elfogatóparancsot adtak ki az ellenzéki kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának kilenc politikusa ellen terrorszervezeti tagság miatt.

A török hatóságok hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérletével kapcsolatban. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz, amelyet ő maga is elítélt. Az őrizetbe vételek mellett mintegy 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából.