Lapostévékkel bosszulták meg a benzináremelést

Fosztogatások Mexikóban
Először az értékesebb holmit vitték el
Vágólapra másolva!
Mexikó-szerte tüntettek az üzemanyag árának jelentős emelkedése ellen, a tiltakozó megmozdulások több tucat benzinkút és üzlet kifosztásába torkollottak.
Vágólapra másolva!

Az emberek helyi idő szerint szerdán vonultak utcára, miután a kormány deregulációs intézkedése nyomán a hét végén 20 százalékkal drágult a benzin: a prémium kategóriájú üzemanyag literenkénti átlagára 17,79 pezóra (249 forintra) nőtt.

Először az értékesebb holmit vitték el. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Luis Monroy

A legtöbb zavargás Mexikó, Michoacán és Hidalgo szövetségi államokban, valamint Mexikóvárosban volt. A hatóságok közlése szerint

több mint 250 demonstrálót vettek őrizetbe

fosztogatás és garázdaság miatt, és összesen

79 üzletet raboltak ki.

Sok feldühödött demonstráló eltorlaszolta a benzinkutakat, és az utak lezárásával megbénította a fővárosba vezető autópályák forgalmát.

Aztán az apróságokat. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Luis Monroy

A mexikói kormány kemény válaszlépést helyezett kilátásba a visszaélések miatt.

Végül mindent, ami mozdítható. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Ilse Huesca

Enrique Pena Nieto mexikói elnök védelmébe vette az üzemanyag árának emelését a növekvő világpiaci árakra hivatkozva. Az államfő szerint az üzemanyag ára hosszú távon ismét csökkenni fog, amennyiben beérik a mexikói kormány 2014-ben útnak indított kőolajipari reformja. Utóbbi keretében Nieto véget vetett az olajtermelés 76 éves állami monopóliumának és megnyitotta az ágazatot a külföldi cégek előtt. A Pemex állami olajkonszern így elvesztette uralkodó helyzetét a benzin és a gázolaj eladása terén.