Van, ahol mínusz 42 fokban sem áll meg az élet

2017.01.05. 10:36

Miközben idehaza az egész ország érdeklődéssel (és némi félelemmel) várja a hétvégi erős széllel kísért mínusz 20 fokot, szerdán Európa több pontján is mínusz 30-35 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Európa leghidegebb régiója ezúttal a norvég és finn Lappföld közepe, az ott élőknek azonban a szemük sem rebben, ha ennyire hideg van. Legfeljebb az is befagy. 

A norvég újságok és internetes oldalak ma reggel arról számoltak be, hogy a Finnmark megyében (ez nem Finnországban van, hanem Norvégiában) található Karasjokban és Kautokeinóban szerdán hajnalban mínusz 41-42 fokot mértek. Ezzel a hőmérséklettel a két, számik (lappok) által lakott település lett Európa leghidegebb pontja. Nem sokkal maradt el mögöttük a finnországi Muonio, ahol tegnap délben mínusz 40 fokot mutattak a hőmérők. Mára kicsit melegedett az idő, csütörtökön délelőtt csak mínusz 33 fok volt a finn városban, miközben reggel még mínusz 41,6 fokot mértek.

Életkép a mínusz 41 fokos Karasjokból, NorvégiábólForrás: Cultura Creative/Cultura/Philip Lee Harvey/Philip Lee Harvey

Ez majdnem húsz fokkal hidegebb annál, amit a hétvégére Magyarország területére jósolnak a meteorológusok. Azt hihetnénk, hogy a rendkívüli körülmények között ilyenkor megáll az élet Lappföldön, holott erről szó sincsen. 2012 februárjában nekem is szerencsém volt átélni, milyen az, amikor délben mínusz 36 fok van.  A svéd Lappföld egyik kisvárosában, Jokkmokkban megrendezett hagyományos számi kézműves vásár első napján fogadta ez az idő a látogatókat. A távolsági autóbusz percnyi késés nélkül érkezett meg Kirunából, nehézséget legfeljebb az jelentett, hogy a sofőr nem tudta a hatalmas szélvédő teljes felületét jégteleníteni. 

Az autóbusz hőmérője mínusz 34 fokot mutat JokkmokkbanForrás: Lantos Gábor

Ilyen időben – ha nincs szél – akár egy órát is a szabadban tud tölteni az, aki nincs hozzászokva ehhez az időhöz. Ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lenni. Puszta kézzel semmilyen fémtárgyhoz nem szabad hozzáérni, mert abban a pillanatban súlyos égési sérüléseket szenved az ember. Pontosabban a lenyúzott bőrét szemlélheti az ujján, ha kesztyű nélkül ér hozzá bármilyen fémhez. Mínusz 40 fokban a kiöntött víz már nem folyékony halmazállapotban ér földet, miközben a szemünk elé vékony hártyaréteg ereszkedik le. Ezt is átéltem, amikor egy kutyák által húzott szánnal suhantam a lappföldi erdőben. 

A svéd újságokban is téma volt a 2012-es rendkívüli hideg, a jokkmoki mínusz 34 fokForrás: Lantos Gábor

Térjünk most vissza a norvégiai Karasjokba, ahol szerdán hajnalban mínusz 41,6 fokot mértek. Ha ránézünk a térképre, látjuk, hogy ez a város, valamint Kautokeiono is, a norvég tengerparttól távol esik. 

Zárt terület ez, ahová északról akadálytalanul törnek be a jeges légáramlatok. A térképről az is látszik, hogy Tromsö városa valamivel északabbra helyezkedik el Karasjoknál, ott mégis akár 30 fokkal melegebb van, a Lappföld norvégiai részének belső területein. Ennek egyszerű az oka, a tenger melletti sávban a észak-atlanti tengeráramlás melegíti a vidéket, de az áramlat hatása Karasjokig már nem ér el. Miközben Karasjokban szerdán hajnalban mínusz 41 fok volt, Tromsőben kellemesen „meleg”, mínusz 9-10 fokos időben élvezték a telet az ott lakók. 

Kona János evangélikus lelkész a norvégiai Tana városában él. Ezen a településen szerdán nem jártak az iskolabuszok.

Egy hétköznapi pillanat KarasjokbanForrás: Lantos Gábor

"Ez nem azt jelenti, hogy a tanítás szünetelt" - mondta az Origónak Kona János. "Nálunk nagyon sok gyerek él a tanyákon, van, ahol csak egy ház van, majd kilométerekre semmi.

A buszokat azért állítják le, mert nem akarják, hogy a gyerekek a mínusz 30 fokban a megállókban a szabad ég alatt várakozzanak. Ilyenkor a szülők autóval viszik a gyerekeket a suliba, de sokan otthon maradnak. Az ilyen időjárási körülmények közepette ez itt természetes."

A rendkívül hideg éjjeleken az ott élők gyakran gyönyörködhetnek az északi fényben. A kép még az őszi időszakban készült Muonióban. Az északi fény azonban nemcsak mínusz 25 fokban láthatóForrás: robertharding/Robert Canis/Robert Canis

„A szerdai volt az idei tél első igazi kemény napja” – jelentette ki Anita Ager-Wick norvég meteorológus. „A Spitzbergák, azaz észak felől érkező erős szél hozta ezt a hideget, amely az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan errefelé. Az itt élők hozzászoktak ehhez, ugyanakkor tudjuk, hogy az Európa más részein élők csodálkozva olvassák a rólunk szóló híreket.  Néhány nap múlva jelentős felmelegedés várható, a hét végére mínusz 10 fokra szelídülhet a hideg, ami azért viseli meg az embereket, mert pár nap alatt 25-30 fokos hőmérséklet-különbséggel kell szembe nézniük. Ez pedig a legedzettebbeket is próbára teszi. A viharossá fokozódó déli szél azonban egyáltalán nem növeli a hőérzetet."

Kautokeinóban mínusz 37 fokban sem áll le a rénszarvasszánForrás: hemis.fr/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Hasonló földrajzi adottságokkal rendelkezik a Finnország „kezes szárán” fekvő Muonio városa, ahol januárban és februárban is rendszeres a mínusz 30 fok alatti hőmérséklet. Az ott élő Aira Luhtaanmäki az Origo kérdésére elmondta, hogy ezekben a napokban semmilyen extra intézkedéseket nem vezetnek be a finn Lappföld északnyugati régiójában. 

Az oktatási intézmények nem zárnak be, annyi a különbség, hogy a gyerekeket mínusz 20 fok alatt nem engedik ki a szabadba játszani. Ez az a hőmérséklethatár, amelyet nemcsak nálunk, de Norvégiában is betartanak.  Az autótulajdonosoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy az álló járműveknél használják az elektromos motormelegítőt. Ilyenkor a kocsit egyszerűen „bedugják a konnektorba”, azaz a lökhárító alatt lévő csatlakozóból kivezetett kábellel szereznek áramot. 

Ennél az autónál nem használtak motormelegítőt Kautekeinóban. Bajos is lett volna, mert a hófúvás által létrejött hófal betemette.Forrás: hemis.fr/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Ez lehetővé teszi, hogy a kocsi reggel azonnal beinduljon. A boltok, a hivatalok előtt rendszeresen járó motorral álló autókat látni, amíg odabent zajlik a bevásárlás vagy az ügyintézés. A tömegközlekedés ilyenkor sem áll le. A távolsági autóbuszok pontosan érkeznek és indulnak. 

Ami még fontos, hogy az egyedül élő idős emberekre ilyenkor sokkal jobban odafigyelnek a szomszédok, hiszen ez a hideg számukra nagy megpróbáltatás.  Segítenek a bevásárlásban vagy egyéb dolgokban. 

Az idős hölgy szánon indul vásárolni a mínusz 25 fokos hidegben a finnországi RovaniemibenForrás: Lantos Gábor

Amúgy a lapp emberek élvezik a telet és a kristálytiszta levegőt. Éjszakánként pedig jó esély van arra, hogy az aurora borealis, vagyis a északi fény játékában gyönyörködjenek. A jelenség azonban nem csak ezeken a rendkívül hideg napokon látható. A sarki fény megjelenése ugyanis akár nulla fok közeli hőmérsékletű éjszakákon is lehetséges.

Hasonló élményről számolt be Kiss Krisztián Roland, aki Norvégia északi partvidékén, Storslett városában él. A kutyaszánhajtásban világbajnokságon ötödik helyezést is elért magyar sportoló ezzel a videóval adott helyszíni jelentést arról, milyen az edzés a nulla fokos storsletti erdőben. 

Ez az ideális állapot persze nem tartott sokáig. Krisztián tegnap már mínusz 25 fokban motorozott munkába Storslettben. A kutyáit meg beengedte a házba, ugyanis ilyen időben edzeni sem tanácsos velük.

A végére egy jó hír: az oroszországi Jakutföldön ma délben mínusz 45 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. A norvégoknak és a finneknek tehát van hová fejlődniük.