Fél évvel a túszdráma után találták meg a dakkai terroristát

TOPSHOTS Horizontal TERRORIST ACTION NIGHT TERRORIST HOSTAGE-TAKING RESTAURANT SCENE OF THE ATTACK POLICE OFFICER (FILES) This file photograph taken on July 1, 2016, shows Bangladeshi security personnel gathering near the Holey Artisan Bakery restaurant d
Nagy erőkkel csapott le a rendőrség
Vágólapra másolva!
A bangladesi rendőrség egy összecsapásban pénteken megölt két iszlamista fegyverest, köztük a tavalyi dakkai terrortámadás fő gyanúsítottját.
Vágólapra másolva!

Július 2-ára virradóra hét fegyveres támadt egy külföldiek körében közkedvelt dakkai étteremre. Az órákig tartó túszejtési dráma és a biztonsági erők ostroma során húsz éttermi vendég, két rendőr, és hat támadó vesztette életét.

Iszlamista elkövetők

Monirul Iszlám, a dakkai terrorellenes rendőrség vezetője pénteken elmondta, hogy a fővárosi akcióban a hatósági erők végeztek a 30 éves Núrul Iszlám Mardzsánnnal, a helyi Dzsamajet-ul-Mudzsáhidin Banglades (JMB) nevű betiltott iszlamista szervezet egyik frakciójának parancsnokával, valamint terrorizmussal gyanúsított társával, a 35 éves Szaddám Hoszainnal. Ez utóbbi egy halálbrigád vezetője volt az ország északi régiójában, ahol külföldieket, köztük egy japán állampolgárt gyilkoltak meg.

Nagy erőkkel csapott le a rendőrség Forrás: AFP/Str

Mardzsánt a rendőrség a júliusi merénylet miatt körözte, amely riadalmat keltett az országban az egyre erőszakosabbá váló iszlám szélsőségesség veszélye miatt, továbbá azért, mert az eset elriasztja a befektetőket az egyik legszegényebb ázsiai országban.

Egyre több a támadás

Bangladesben ritkán fordul elő támadás külföldiek ellen. Az országban az utóbbi években azonban megsokszorozódott az iszlám szélsőségesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma. Támadásaik tudósok, tanárok, "hitetlennek" tartott bloggerek ellen irányulnak, valamint a vallási kisebbségekhez tartozók és külföldi segélymunkások ellen.

Banglades 160 millió lakosa jelentős részben muszlim vallású. Az ázsiai országban a brit rendszeren alapuló parlamentáris rendszer működik, de számos helyi iszlamista csoport azonban a saría, vagyis az iszlám jog bevezetését akarja elérni.