Csád lezárta Líbiával közös határát

Vágólapra másolva!
Csád lezárta Líbiával közös határát, és csapatokat vezényel ennek térségébe, mert a harcok elől menekülő kisebb szélsőséges csoportok gyülekeznek a túloldalon - jelentette be Albert Pahimi Padacke csádi miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Líbiában a Moammer Kadhafi diktátor hatalmát megdöntő 2011-es felkelés óta nincs törvényes rend. Noha az Iszlám Állam dzsihádista szervezetet már elűzték líbiai erősségéből, Szirtből, az ENSZ támogatta kormány egyelőre nem tud ellenőrzést gyakorolni az ország területének nagy része fölött.

Elszigetelt csoportok gyűltek össze Líbia déli részén, vagyis a csádi határ közelében, és fennáll a veszélye annak, hogy megpróbálnak átszivárogni - olvasható a miniszterelnök közleményében. Hozzátette, hogy a határövezetet hadműveleti területté nyilvánították.

Bár Csád gazdasága nem túl erős, a csádi hadsereg a térség egyik legerősebb hadereje, és fő szerepet játszik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet elleni küzdelemben a szomszédos Nigériában. Miután az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek hűséget esküdő Boko Haram Csádba is betört már, az ország hadseregének saját területen is fel kellett vennie a harcot a szélsőségesekkel.