Egykori szexrabszolgák miatt veszett össze Japán és Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Japán ideiglenesen hazarendelte dél-koreai nagykövetét és konzulját tiltakozásul amiatt, hogy a Puszanban működő konzulátus épülete előtt a múlt századi japán megszállás idején prostitúcióra kényszerített nők emlékére szobrot emeltek - jelentette be pénteken a távol-keleti szigetország kormányának szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a két ország megállapodásra jutott a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról. A tisztségviselő kifejtette: a két ország úgy tekintett erre a megállapodásra, mint amely megoldja a két ország viszonyát évtizedeken keresztül megterhelő, nyomasztó emléket.

Ehhez képest olyan szobor jelent meg a puszani japán konzulátus épületénél, amely sajnálatos következményekkel jár a további kapcsolatokra nézve - mondta a szóvivő. Hozzátette:

Tokió felfüggeszti magas szintű gazdasági tárgyalásait is Dél-Koreával.

Az említett megállapodás értelmében pénzalapot hoznak létre az 1910 és 1945 közötti japán gyarmati uralom idején szexrabszolgaságra kényszerített dél-koreai nők támogatására, amelyhez a japán kormány 8,3 millió dollárral járul hozzá. Dél-Korea cserében vállalta, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt.

Történészek becslése szerint

a második világháború idején körülbelül 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit

elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban. Koreán kívül a többi megszállt országból, Kínából, a mai Fülöp-szigetekről és Indonéziából is hurcoltak el nőket a japán katonák szexrabszolgának, de holland és ausztrál nőket is vittek el a bordélyokba.