Elefántcsontpart kormánya megegyezett a lázadó katonákkal

Vágólapra másolva!
Megállapodás született szombaton a lázadó katonák és a kormány között Elefántcsontparton, miszerint a zendülők visszatérnek a laktanyákba, cserébe az ország vezetése fontolóra veszi követeléseiket a pénzjuttatásokat, valamint a lakhatási és munkakörülményeiket illetően - erősítette meg Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök, valamint a lázadók egyik szóvivője.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor a Reuters hírügynökség egyik helyszínen lévő tudósítója jelentette, hogy Bouakéban a lázadók tüzet nyitottak egy helyi tisztségviselő házára, amelyben a lövöldözés miatt bennrekedt Alain-Richard Donwahi védelmi miniszter, aki így szombat este még nem tudott visszatérni Abidjanba. Értesülések szerint Donwahi mellett, az elit köztársasági gárda helyettes parancsnoka, a bouakéi polgármester, több helyi tisztségviselő és újságíró is a házban tartózkodott.

Pár órával később a minisztert és a házban rekedt többi személyt elengedték a lázadók, a miniszter ezután rögtön a repülőtérre ment és elhagyta a várost. A Reuters riportere szerint felbőszült katonák gyülekeztek a ház előtt, és azt kiabálták, hogy juttatásaikat azonnal akarják, nem pedig jövő héten.

Bejelentették a zendülés végét

A lázadókkal kötendő megállapodásról a védelmi miniszter vezette küldöttség tárgyalt a nap folyamán. Mamadou Kone törzsőrmester, a lázadók egyik szóvivője korábban elmondta, hogy "vége van a zendülésnek".

- tette hozzá.

Több helyen lőttek

Korábban a nap folyamán egy szemtanú szerint lázadó katonák lövéseket adtak le a levegőbe az elefántcsontparti fegyveres erők főparancsnokságán, illetve a védelmi minisztérium épületegyüttesében. A tanú szerint a lázadó katonák a főparancsnokság körül hevenyészett barikádokat emeltek.

Szombaton lövések hallatszottak az ország második legnagyobb városában, Bouakéban, ahol a lázadás az előző nap elkezdődött, valamint Man, Toulepleu, Bondoukou és az 5 milliós lakosú Abidjan városában is.

Lázadókból lett katonák lázadhattak

A lázadó katonák péntekre virradóra rendőrőrsöket foglaltak el, fegyvereket és gépjárműveket zsákmányoltak, egyes helyeken ellenőrzőpontokat állítottak fel, és lövéseket adtak le a félmillió lakosú Bouakéban, majd hasonló eseményekről érkeztek hírek Daloából és Korhogóból is.

Egy név nélkül nyilatkozó katona aznap azt mondta:

olyan katonák lázadtak fel, akik régen lázadók voltak, de még a polgárháború idején, 2009-ben integrálódtak a hadseregbe.

Fejenként 7600 eurónak megfelelő jutalmat és egy-egy házat követelnek - tette hozzá.