Négy ember halt meg egy brazíliai börtönlázadásban

Vágólapra másolva!
Négy embert megöltek egy börtönlázadásban vasárnap az észak-brazíliai Manausban, ahol alig egy hete 56 rab vesztette életét rivális bandatagok egymás közötti leszámolása során. Volt, akit lefejeztek, volt, akit élve elégettek.
Vágólapra másolva!

A Vidal Pessoa intézet lakói hajnalban kezdtek el lázadni, egyes források szerint a helyhiány és a rossz körülmények miatt. A börtönben már pénteken is volt egy kisebb zavargás, de akkor azt a rendőrség gyorsan leverte, és a zendülésnek nem lett semmilyen komoly következménye.

A száz éven át működő börtönt tavaly októberben bezárták, mert nagyon rossz volt az állapota, s a most áthelyezett rabokat ideiglenesen - a cellák felújításáig - az intézet kórházában és kápolnájában szállásolták el.

Az emtempo című manausi hírportál értesülése szerint a vasárnap megölt rabok között voltak, akiket lefejeztek, míg másokat élve elégettek.

Pénteken Roraima szövetségi állam fővárosában, Boa Vistában 33 őrizetes halt meg egy börtönlázadásban, míg szerdán két rabot öltek meg Paraíba szövetségi állam egyik börtönében kitört zavargásokban. Ez azt jelenti, hogy egy héten belül mintegy száz rab halt meg Brazília börtöneiben.

A dél-amerikai ország kormánya csütörtökön bejelentette, hogy a börtönök túlzsúfoltsága miatt új büntetés-végrehajtási intézményeket építenek az ország mind a 27 szövetségi államában, a régieket pedig modernizálják.