Maláj gép katasztrófája: újságírók anyagait kobozták el a holland hatóságok

2017.01.09. 20:10

A holland rendőrség elkobozta két, Ukrajnából visszatérő szabadúszó újságírónak a malajziai légitársaság Kelet-Ukrajnában 2014-ben lezuhant gépével kapcsolatos anyagait – írta a Facebook-oldalán egyikük, Stefan Beck.

"A tragédiával kapcsolatban általam és Michel Spekkers által összegyűjtött valamennyi anyagot, így az emberekkel készített interjúkat Hollandiába való visszatérésünk után elkobozta a rendőrség" – írta Beck, aki szerint a rendőrök nemcsak a telefonját, a laptopját és a fényképezőgépét, de a szerencsétlenség színhelyén talált tárgyakat is elvették tőle. 

Túl veszélyes?

"A holland ügyészség azt állítja, hogy ők maguk nem tudnak hasonló anyagot összegyűjteni, mert a szerencsétlenség színhelyének térsége túlságosan veszélyes. Ugyanakkor az ott-tartózkodásunkkor arról győződtünk meg, hogy ez nem így van"  – idézte az újságíró szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

A Malaysia Airlines MH17 járatának roncsaiForrás: AFP/Bulent Kilic

"Az ügyészség szerint lehetetlen minden anyagot összegyűjteni, mert a gép roncsai nagy területen zuhantak le. Ez valóban így van, de az ügyészség nem hajlandó magához venni a már megtalált, raktárban őrzött tárgyakat sem" – írta Stefan Beck. 

Ezek a pontatlan állítások és az anyagok elkobzása kétséget ébresztenek a folyamatban lévő vizsgálat átláthatóságát és megbízhatóságát illetően”  – fogalmazott Stefan Beck.

A holland rendőrség az NPO holland közszolgálati rádiónak és televíziónak azt mondta, hogy a repülőgép lezuhanásának helyszínén összegyűjtött anyagokat átadták "a rendvédelmi szervek munkatársainak". A televízió szerint a rendőrség birtokában van a két szabadúszó újságíró fényképezőgépe, telefonjai és hordozható számítógépe is. Ezeket lepecsételték és megőrzésre elhelyezték, lehetséges, hogy később a nyomozás során felhasználják  őket. 

A Malaysia Airlines Boeing-777 típusú, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye keleti részén. Kétszáznyolcvanhárom utas és a személyzet 15 tagja halt meg, az áldozatok tíz ország állampolgárai voltak. Az ukrajnai hatóságok és az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" vezetői kölcsönösen egymást vádolták a gép lelövésével. A szerencsétlenség ügyében a holland hatóságok folytatnak vizsgálatot.