A szíriai elnök bármiről hajlandó tárgyalni

Horizontal A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on October 6, 2016  shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Denmark's TV2 channel. / AFP PHOTO / SANA / -
Bassár el-Aszad, Szíriai elnöke.
Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad azt a kérsét is megvitatná, hogy ő maradjon-e az elnök.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai elnök bármiről hajlandó tárgyalni a hónap végén Asztanában tartandó megbeszéléseken - derül ki abból az interjúból, amelyet francia médiumoknak adott a múlt hét végén. A vele szembeni háborús bűnökre vonatkozó vádakról azt mondta: "ez nem áll meg a lábán".

Bassár el-Aszad szíriai elnök Forrás: AFP/SANA

A szíriai rezsim eddig következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy a jelenlegi vezetés részt vállaljon a politikai átmenetben. Az ellenzék viszont elképzelhetetlennek tartja az együttműködést Aszaddal és rendszerével.

Az elnök világossá tette, arról is hajlandó tárgyalni, hogy ő maradjon-e az ország elnöke, de ehhez alkotmányos kérdéseket kell megvitatni,

tekintettel arra, hogy az államfői tisztség szerinte az alaptörvényhez kötődik.

Úgy vélte, nagy kérdés, ki lesz Asztanában a másik oldal, vagyis az ellenzék részéről.

Hangoztatta, hogy az év végén életbe lépett tűzszünetet az ellenzéki fegyveresek megsértik,

s a hadseregnek vissza kell foglalnia azt a területet Damaszkusz közelében, amely a főváros vízellátását biztosítja.

Az interjúban a szíriai elnök fordulópontnak nevezte Aleppó visszafoglalását, s arról beszélt, hogy a rezsim a győzelem útjára lépett. "Alkotmányos küldetésünk, hogy felszabadítsuk Szíria területének minden négyzetcentiméterét. Erről nem lehet vita" - húzta alá.