Az idén nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről

STURGEON, Nicola beszél Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
London, 2016. június 10. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Boris Johnson volt londoni főpolgármesterrel vitázik a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazással kapcsolatos kérdésekről az ITV brit kereskedelmi televízió műsorában, Londonban 2016. június 9-én. (MTI/EPA/ITV/REX/Shutterstock Matt Frost)
Vágólapra másolva!
Nem akarják, hogy Skóciát a brit kormány "belesodorja a hard Brexit szakadékába".
Vágólapra másolva!

A skót miniszterelnök szerint az idén bizonyosan nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről. Nicola Sturgeon kijelentette:

a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani,

mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány "belesodorja a hard Brexit szakadékába".

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Forrás: MTI/EPA//ITV/REX/Shutterstock/Matt Frost

A brit politikai szótárban meghonosodott "hard Brexit" kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonulna az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Sturgeon "életfontosságú követelménynek" nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is.

Ám azt kizárta, hogy ha ennek érdekében a skót kormány újabb népszavazást írna ki Skócia függetlenségéről, a referendumot már az idén megtartanák.