Figyelmeztetésből rálőtt egy amerikai hadihajó iráni hajókra

NATO-csapatok Ukrajna határán, ukrán válság, orosz hadihajó Szevasztopolban
A sailor guards a Russian navy ship in the Bay of Sevastopol on March 9, 2014. Russian President Vladimir Putin has told Western leaders that the government of Crimea, which wants to hold a referendum on breaking away from Ukraine and joining Russia, is a legitimate body, the Kremlin said. AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV
Vágólapra másolva!
Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó a hozzá közel került és rádiójelekre nem válaszoló iráni hadihajókra a Perzsa-öbölben. Néhány hete Donald Trump megválasztott amerikai elnök úgy fogalmazott: az amerikai hadihajókat "zaklató" iráni hajókat "kiűzik a tengerről".
Vágólapra másolva!

Figyelmeztető lövéseket adott le az amerikai haditengerészet egyik hajója az iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa-öbölben – közölték amerikai katonai illetékesek, mondván: az iráni hajók nagy sebességgel megközelítették az amerikai rombolót a Hormuzi-szorosban.

Amerikai hajó lőtt iráni hajókra – képünk illusztráció Forrás: AFP/Viktor Drachev

A nevük elhallgatását kérő illetékesek közölték: az amerikai hadihajó megpróbált rádiókapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de azok nem reagáltak a felszólításra, hogy lassítsanak le, ehelyett kérdéseket tettek fel az amerikai hajónak.

Az amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le.

A Forradalmi Gárda egyelőre nem kommentálta a történteket. Legutóbb tavaly augusztusban volt rá példa, amikor egy másik amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le egy iráni gyorsnaszádra, amely megközelített két amerikai hajót.

A mostani eset szűk két héttel azelőtt történt, hogy beiktatják Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, aki nemrégiben úgy fogalmazott: az amerikai hadihajókat "zaklató" iráni hajókat "kiűzik a tengerről".