Figyelmeztetésből rálőtt egy amerikai hadihajó iráni hajókra

2017.01.09. 15:37

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó a hozzá közel került és rádiójelekre nem válaszoló iráni hadihajókra a Perzsa-öbölben. Néhány hete Donald Trump megválasztott amerikai elnök úgy fogalmazott: az amerikai hadihajókat "zaklató" iráni hajókat "kiűzik a tengerről".

Figyelmeztető lövéseket adott le az amerikai haditengerészet egyik hajója az iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa-öbölben – közölték amerikai katonai illetékesek, mondván: az iráni hajók nagy sebességgel megközelítették az amerikai rombolót a Hormuzi-szorosban.

Amerikai hajó lőtt iráni hajókra – képünk illusztrációForrás: AFP/Viktor Drachev

A nevük elhallgatását kérő illetékesek közölték: az amerikai hadihajó megpróbált rádiókapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de azok nem reagáltak a felszólításra, hogy lassítsanak le, ehelyett kérdéseket tettek fel az amerikai hajónak.

Az amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le.

A Forradalmi Gárda egyelőre nem kommentálta a történteket. Legutóbb tavaly augusztusban volt rá példa, amikor egy másik amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le egy iráni gyorsnaszádra, amely megközelített két amerikai hajót.

A mostani eset szűk két héttel azelőtt történt, hogy beiktatják Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, aki nemrégiben úgy fogalmazott: az amerikai hadihajókat "zaklató" iráni hajókat "kiűzik a tengerről".