Nem vall a dél-koreai elnök ellen a koronatanú

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Nem akar magának rosszat a korrupciós ügy kulcsfigurájának tartott tanú.
Vágólapra másolva!

Nem tanúskodik a Pak Gun Hje felfüggesztett dél-koreai elnök ellen folyó eljárásban az alkotmánybíróságon annak a korrupciós ügynek a főszereplője, amely miatt a parlament úgy döntött: elmozdítja hivatalából az államfőt.

Csoj Szun Szilt keddre idézte be tanúskodni a bíróság, de ő megtagadta a vallomástételt

arra hivatkozva, hogy a jog szerint nem kell tanúskodnia, ha azzal magának vagy egy családtagjának árthat. Ellene ugyanis büntetőper zajlik hatalommal visszaélés, csalás, vesztegetés és más miatt.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Dél-Korea egyik legnagyobb politikai botránya amiatt robbant ki, hogy az egykori katonai diktátor, Pak Csong Hi lánya, Pak Gun Hje, aki 2013-ban az ország első elnöknője lett,

kormányzati döntésekbe is engedte beleszólni bizalmas barátnőjét, akinek semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

Emellett a vád szerint a kormányzat hatalmas összegeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatokból, s a pénzek végül olyan alapítványoknál kötöttek ki, melyeket Csoj felügyelt. Ezzel kapcsolatban hétfőn a nyomozók kihallgatták a Samsung két vezetőjét - egyelőre tanúként.