Az amerikai hírszerzés komor és nehéz jövőt jósol

trump
Hershey, 2016. december 16. Donald Trump megválasztott amerikai elnök beszél támogatóihoz a megválasztását megköszönő körútjának a Pennsylvania állambeli Hershey-ben tartott gyűlésén 2016. december 15-én. (MTI/EPA/Tracie Van Auken)
Vágólapra másolva!
A globális gazdasági növekedés lassulásával, a második világháború utáni világrend erodálódásával és a bal- és jobboldali populizmus terjedésével a következő években várhatóan nőni fog az országokon belüli és a nemzetközi konfliktusok száma és súlya, és a hidegháború vége óta nem tapasztalt mértékben fognak visszaszorulni a demokratikus értékek – állítja jelentésében az amerikai hírszerző szolgálatokat összefogó Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC). 
Vágólapra másolva!

A nemzeti hírszerzési igazgató hivatala alá rendelt ernyőszervezet négyévente ad ki egy hat fejezetből álló jelentéssorozatot, mindig az új elnöki mandátum kezdete előtt. A három nappal korábban kiadott első részben a NIC megállapította: Vlagyimir Putyin orosz elnök "befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat ellen.

Komor és nehéz jövő

A gazdasági és politikai fejlemények, a technológiaváltás, az Egyesült Államok vezető szerepének csökkenése, az orosz és a kínai befolyás növekedése "komor és nehéz jövőt sejtet" – olvasható a Globális tendenciák – A fejlődés paradoxona című jelentésben.

A NIC csaknem apokaliptikusnak írja le azokat a kihívásokat, amelyek elé a következő amerikai kormány néz:

óriási jövedelemkülönbségek kialakulása, felerősödő konfliktusok és népvándorlás, a globális klímaváltozás hatásai.

– állapítják meg a jelentés szerzői.

Fenyeget a bal- és a jobboldali populizmus

A Nyugatot jellemző liberális modellel kapcsolatban a hírszerzés megállapítja, hogy

szerte a világon fenyeget a populizmus, legyen az jobb- vagy baloldali.

"A népek követelni fogják kormányuktól, hogy az biztosítsa nekik a biztonságot és a gyarapodást, de a jövedelmek különbségének növekedése és átlaguk stagnálása, a kölcsönös bizalmatlanság és a most még nem látható kihívások fékezni fogják a kormányok teljesítményét."

Trumpnak nehéz dolga lesz

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump több megoldatlan súlyos ügyet fog örökölni Barack Obamától, például a szíriai háborút és a terrorizmus elleni küzdelmet. "Csábító lesz megpróbálni rendet teremteni ebben a nyilvánvaló káoszban, de

– írja a NIC a jelentésben.

A NIC szerint Donald Trump számos súlyos problémát örököl Forrás: MTI/EPA/Tracie Van Auken

A NIC szándékosan nem elemzi az amerikai politikusok politikáját, de a jelentésben ír arról, hogy Trumpnak nehéz lesz megvalósítania az olyan ígéreteit, mint hogy javítja Washington kapcsolatát Moszkvával, egyensúlyba hozza a kereskedelmet Kínával, visszatelepíttet sok állást az Egyesült Államokba, és legyőzi a terrorizmust.