Az erdélyi Kommandó iskolájának negyede semmisült meg

Vágólapra másolva!
 Az erdélyi Kommandó község iskolaépületének mintegy negyede semmisült meg abban a tűzben, amelyet a hatóságok feltételezése szerint a meghibásodott kéményből kipattanó szikra vagy parázs okozhatott. .
Vágólapra másolva!

A tűz hétfőn keletkezett az iskola épületén. Senki sem sérült meg. Az első felmérések szerint az iskolaépületnek mintegy negyede, vagyis 360 négyzetméternyi felület vált a lángok martalékává - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

Több mint 30 tűzoltó vett részt az oltásban, amely

hét órán át tartott a mínusz 20 fokos hidegben.

Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, hogy

az iskolának az a szárnya semmisült meg, amelyben az informatikai szaktanterem, a könyvtár, az iskola archívuma, a tanári szoba és az igazgató irodája volt.

Megsemmisült egy kazán is, amely a szóban forgó épületrész fűtését biztosította.

Jövő héten újra tanítás

A főtanfelügyelő elmondta, a jelenleg felfüggesztett oktatás várhatóan a jövő héten kezdődhet újra az épen maradt épületszárnyban, amelyben van egy másik kazán, így a fűtés nem jelent gondot. Az iskolában több mint száz gyermek tanul.

Könyveket gyűjtenek

A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház könyvgyűjtési akciót hirdetett meg a bajba került iskola megsegítésére. A román színház az egyik közösségi oldalon közzétett román és magyar nyelvű felhívásában emlékeztetett, hogy a tűzben megsemmisült az iskola könyvtára, ezért mindazok, akik könyvet szeretnének adományozni az iskolának, bevihetik a színházba, amely eljuttatja az adományt az oktatási intézménynek.

Az 1070 méteres magasságban, Kézdivásárhelytől 32 kilométerre fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson