A német hírszerzés vezetője szerint a kiberháborúban nem elég a védekezés, képesnek kell lenniük a visszavágásra, mert az elrettentheti a támadókat. Lehetségesnek nevezte, hogy külföldről megpróbálják befolyásolni a német választások végeredményét.

Szakítana a kiberháborúval kapcsolatban eddig követett elhárítás-központú szemléletmóddal, és ellentámadásba lendülne Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke, válaszul a hackerek egyre gyakoribb támadásaira - írta a dpa német hírügynökség kedden.

A visszavágás elrettentheti a támadót

Maassen a német kémelhárítást bízná meg az ellentámadások kivitelezésével. Szükségesnek tartjuk, hogy ne pusztán a védelem jellemezze tevékenységünket" - mondta Maassen a hírügynökségnek Berlinben. Képesnek kell lennünk a visszavágásra, mert ez elrettentheti a támadót a további akcióktól" - tette hozzá.

Megpróbáhatják befolyásolni a választásokat

A BfV elnöke nem zárta ki annak az esélyét, hogy "külföldről megpróbálják befolyásolni" az idei német választási kampány kimenetelét.

Korábban Thomas de Maiziere kereszténydemokrata belügyminiszter is keményebb fellépést sürgetett a hackerekkel szemben, akik az elmúlt hónapokban többször indítottak adathalászati céllal támadást a német pártok levelezőrendszerei ellen.

A támadásokat az APT28 néven ismert csoport követhette el, amely mögött állítólag orosz katonai és kormányzati intézmények állnak.