Már 12 halottja van az influenzának Csehországban

2017.01.10. 18:23

Már tizenkét halálos áldozata van az idei influenzajárványnak Csehországban – közölte a cseh Állami Egészségügyi Intézet kedden Prágában.

Az áldozatok fele a délkelet-csehországi Vysocina régióban halt bele a betegségbe. Több halálesetet jelentettek Morvaországból, míg Prágában ketten haltak meg. Az elhunytak többsége hatvan évnél idősebb. 

A prágai Állami Egészségügyi Intézet szerint az influenzajárvány az új év első napjaiban erősödött fel, és ma már gyakorlatilag az egész ország területén jelen van. A legsúlyosabb helyzet a morvaországi régiókban alakult ki. A járvány leginkább az idősebbeket sújtja, de gyorsan terjed a kiskorú gyermekek körében is. 

A rendkívül súlyos megbetegedések száma jelenleg megközelíti az ötvenet, és ezért újabb áldozatokra lehet számítani.  Az egészségügyi minisztérium kedden azonnali hatállyal megtiltotta az influenza elleni gyógyszerek, elsősorban a Tamiflu kivitelét az országból. Tamifluból az ország elegendő tartalékkal rendelkezik, de további kivitel esetén gyógyszerhiány léphetne fel – közölte az egészségügyi tárca.

Morvaország minden régiójában, valamint Kelet- és Dél-Csehországban a kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el.