Olaszország újranyitja líbiai nagykövetségét

2017.01.10. 00:42

Olaszország újranyitja nagykövetségét Líbiában, az új nagykövet kedden mutatja be akkreditációját. Az olasz kormányfő szerint így nagyobb ellenőrzést tudnak majd gyakorolni az Olaszországba irányuló illegális bevándorlás fölött.

Olaszország újranyitja nagykövetségét Líbiában, elsőként a korábban bezárt nyugati diplomáciai missziók közül az észak-afrikai országban - közölte hétfőn az olasz külügyminisztérium.

A külügyi tárca tudatta: az olasz nagykövet kedden mutatja be akkreditációját az illetékes líbiai hatóságoknak, és szinte azonnal megkezdi munkáját Tripoliban, a líbiai fővárosban. Az olasz diplomáciai misszió újranyitását decemberben hagyta jóvá az ENSZ égisze alatt létrejött, Fájez esz-Szarrádsz miniszterelnök vezette líbiai egységkormány.

Nagyobb ellenőrzés

A Tripoliban működő egységkormány legitimitását nem minden politikai és fegyveres csoport ismeri el az észak-afrikai országban.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter Twitter-bejegyzésében közölte: Olaszország nagykövete két év után visszatér Líbiába, ami a líbiai emberek iránti barátságot jelképezi. Hozzátette: ezzel nagyobb ellenőrzést tudnak majd gyakorolni az Európába, azon belül is Olaszországba irányuló illegális bevándorlás fölött.

A külügyminisztérium közölte azt is, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésén, valamint a infrastrukturális és energetikai befektetések elősegítésén fog munkálkodni.

Az embercsempészet kiinduló pontja lett

Róma 2015-ben zárta be líbiai diplomáciai misszióját, miután a Moammer Kadhafi volt líbiai vezető hatalmának 2011-es megdöntését követően egyre inkább elfajult a hatalomért küzdő rivális csoportok közötti konfliktus a fokozatosan káoszba süllyedő észak-afrikai országban.

Sok menekült Líbiából vág neki a Földközi-tengernek, hogy eljusson OlaszországbaForrás: AFP/Gabriel Bouys

A zűrzavart kihasználva az Iszlám Állam is területeket vont ellenőrzése alá Líbiában, az ország pedig az Európába irányuló embercsempészet kiinduló állomásává vált. Olaszországba több mint félmillió menekült és migráns érkezett az utóbbi három évben, többségük Líbiából vágott neki a Földközi-tengeren keresztül vezető viszontagságos útnak.

Olaszország vezeti az Európai Unió földközi-tengeri misszióját, a Sophia műveletet, amelynek keretében megkezdték többtucatnyi líbiai parti őr kiképzését, abban bízva, hogy képesek lesznek megállítani a csempészeket még a líbiai partok közelében.

Gyorsítanák a kitoloncolásokat 

Marco Minniti olasz belügyminiszter hétfőn Tripoliban találkozott Szarrádsz líbiai kormányfővel, az olasz belügyi tárca közleménye szerint a két politikus megegyezett az együttműködés erősítésében a biztonság, a terrorizmus és az embercsempészet elleni harc terén.

Az olasz külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy Olaszország meggyorsítaná a migránsok kitoloncolását és hazaszállítását, sajtóforrások szerint a római kormány ehhez kétoldalú megállapodásokat igyekszik kötni. Marco Minniti a múlt héten Tunéziában és Máltán tárgyalt migrációs kérdésekről.