Csarnokot neveztek el Hillary Clintonról

2017.01.11. 07:52

Csarnokot neveztek el Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterről a minisztérium most épülő, illetve részben éppen kedden elkészült diplomáciai központjában. A ceremónián jelen volt és beszédet mondott a névadó.

A külügyminisztériumhoz tartozó diplomáciai központ építése 2015-ben kezdődött el, ez afféle múzeum és oktatási központ lesz, ahol az amerikai diplomácia történetével ismerkedhetnek az érdeklődők. A központ elsődleges feladata az oktatás lesz: interaktív kiállítások, diplomáciai események szimulációs játékai, valamint diplomaták elbeszélt és rögzített történetek segítségével. A központnak több kiállítási csarnoka lesz, s az egyikük kapta a nevét Hillary Clintonról.

John Kerry, Hillary Clinton, Colin Powell, és Madeline AlbrightForrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Samuel Corum

Az ünnepségen, amelyen jelen volt mások mellett John Kerry jelenlegi, valamint Madeleine Albright és Colin Powell volt külügyminiszter, Clinton azt mondta: "rendkívül lelkesítő, hogy a jövendő nemzedékek történelmi jelentőségű emléktárgyak és újszerű kiállítások segítségével tanulhatnak és nyerhetnek inspirációt az amerikai diplomaták munkájából". Hangsúlyozta, hogy politikai nézetkülönbségeik ellenére az Egyesült Államok minden külügyminisztere hitt Amerika világvezető szerepében, mégpedig "erővel, okossággal és értékrendünkhöz való hűséggel".

Clinton tréfálkozva tette hozzá: amikor majd végleg elkészül a központ, és megnyílik a széles közönség előtt is, akkor okvetlenül vodkával kell koccintani a befejezés örömére.

Hillary ClintonForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Wilson

A múzeum és oktatási központ ötlete Madeleine Albrighttól származik, a volt külügyminiszter 2000-ben vetette fel a gondolatot. Egyelőre két csarnok készült el. Clinton mellett Henry Kissinger és James Baker volt tárcavezetőkről, valamint John Kerryről neveznek el kiállítási csarnokot, a Kissingerről és Clintonról elnevezett csarnokok már készen állnak.

A keddi ünnepségen Madeleine Albright a híres bross- és ékszergyűjteményét ígérte a múzeumnak ajándékozni, Colin Powell pedig bejelentette, hogy a múzeumnak adományozza azt az üveg vodkát, amelyet a volt orosz külügyminisztertől, Igor Ivanovtól kapott.