Cseh miniszterelnök: Csehországban nincs terrorveszély

Vágólapra másolva!
Prága nem rendelkezik olyan információval, amely szerint Csehországot és lakosságát bármiféle terrorveszély fenyegetné - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután találkozott a belügyminiszterrel és a titkosszolgálati vezetőkkel.
Vágólapra másolva!

"Szeretném biztosítani a lakosságot, hogy a biztonsági szolgálatok mindent megtesznek a lakosság és a Cseh Köztársaság biztonságának garantálására. Az emberek biztonságának biztosítása a kormány legfelsőbb prioritása" - mondta a miniszterelnök újságíróknak.

Az államfőt cáfolta

Bohuslav Sobotka a találkozóval Milos Zeman államfő szerdai kijelentésére reagált, miszerint Csehország területén egy olyan észak-afrikai személy mozog, aki alaposan gyanúsítható iszlám terrorista szervezetekkel való együttműködéssel.

"Megerősíthetem, hogy

- szögezte le Milan Chovanec belügyminiszter.

Sobotka szerint Zeman felelőtlen volt

Milos Zeman a rádióinterjúban ugyan neveket, részleteket nem közölt, de kijelentése általános megütközést és éles bírálatokat váltott ki a cseh politikai közeg és a média körében is, pártállásra való tekintet nélkül.

"Egyértelműen érvényes: beszélni ezüst, hallgatni arany" - írta csütörtökön Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök.

Sobotka szerint Zeman kijelentése "felelőtlen", és kárt okoz a cseh titkosszolgálatok és szövetséges partnereik együttműködésének.

Az államfő szerdai kijelentését csütörtökön az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt politikusai is bírálták. Kijelentésével - állítják az ellenzéki politikusok - Zeman veszélyeztette Csehország biztonságát, pánikot váltott ki, és kárt okozott a cseh titkosszolgálatoknak.