Ebből a könyvből megtudhatja, mire készül Erdogan

Democracy and Martyrs’ rally in Istanbul protest 2016 Istanbul August Yenikapi July 15 failed coup Democracy and Martyrs' Rally
Folyamatosak az Erdogan melletti demonstrációk
Vágólapra másolva!
A török külpolitika 21. század útkereséséről és eredményeiről, valamint várható fejleményeiről adott ki könyvet az Antall József Tudásközpont.
Vágólapra másolva!

A magyar Törökország-képet alapvetően formáló, a tágabb összefüggéseket és az apróbb részleteket is kiemelő kötetet készített az országról az Antall József Tudásközpont, Újhold – A török külpolitika útkeresése a 21. század elején címmel. Hosszú ideje nem készült olyan tudományos mű, amelyben megismerhetjük a török külpolitika mozgatórugóit és várható lépéseit a nem egyszerű európai és közel-keleti geopolitikai helyzetben.

Forrás: Antall József Tudásközpont

Szekularizmus versus oszmanizmus?

A tanulmánykötet szerzői és az Antall József Tudásközpont közreműködő munkatársai azt az ambiciózus célt tűzték ki maguk elé, hogy egy kötetben foglalják össze és elemezzék a Török Köztársaság geopolitikai tényezőit. A kötet tankönyvként és kézikönyvként egyaránt használható módon mutatja be az érdeklődők számára, hogy az állam sajátos geopolitikai elhelyezkedésére épülve

hogyan alakultak a török külpolitika főbb irányvonalai a 21. század elején.

Ehhez a kötet egy általános geopolitikai áttekintést követően megfelelő történeti alapozást biztosít, majd néhány kiemelt politikaterület bemutatása után a két- és többoldalú államközi kapcsolatok bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Törökországban az utóbbi évek mindig elég mozgalmasra sikerültek Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Muhammed Enes Yildirim

Nyugati „típusú" szekuláris demokrácia vagy oszmán babérokra törő birodalom? Felemelkedő középhatalom vagy harmadik világbeli ország? Törökország évszázadokon keresztül Európa történelmének egyik meghatározója volt – ereje teljében és gyengeségében egyaránt. Az Oszmán Birodalom romjain létrehozott Török Köztársaság földrajzi helyzeténél fogva régiókat és kontinenseket köt össze, hidat képezve Kelet és Nyugat között. Törökország, lassan száz évvel a köztársaság kikiáltása után – az oszmán múlttal együtt, illetve anélkül – a térség elismert és tudatos regionális hatalmává vált, sajátos érdekekkel, amelyeket képes és akar is érvényesíteni, még ha eddig változó sikerrel is tette azt.

Összetett helyzet

A kötetből képet kaphatunk többek között a 16. század geopolitikai helyzetről is, amikor az Oszmán Birodalom a Magyar Királyság kárára az európai politikai térkép aktív szereplője lett. A keleti birodalom egyszerre volt a kereszténység ellensége, de ha a helyzet úgy adódott, akkor a nyugati nagyhatalmak az egymással szembeni konfliktusaik során már nagyon könnyedén tudtak a portával gazdasági és politikai alkukat kötni.

Természetesen a kiadványban a legnagyobb hangsúlyt az elmúlt 15 év török külpolitikájának az elemzése kapja. Világosan kirajzolódik, hogy

Törökország térségbeli mozgástere egészen az arab tavasz kezdetéig folyamatosan bővült.

Ez részben a tudatos külpolitikai stratégiának köszönhette, valamint a kiválóan teljesítő gazdaságnak. Az elmúlt években úgy tűnik, hogy a közel-kelet teljes instabilitása a török pozíciókat is meggyengítette, ráadásul az ankarai vezetésnek a lassuló gazdaság miatt egyre több belpolitikai problémával is meg kell küzdenie.

Recep Tayyip Erdogan az utóbbi tizenöt év meghatározó politikusa Törökországban Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Kayhan Ozer

Érthető módon arra nem kapunk választ, hogy a következő években, hogyan alakul majd Törökország sorsa a térségben. A könyvet olvasva azonban támpontjaink lehetnek arról, hogy Törökország nem fog visszavonulni sem a térségből, sem a nemzetközi porondról. Az biztosra vehető, hogy Törökország belátható időn belül nem lesz az Európai Unió tagja, de a Közel-Kelet, Oroszország és az öreg kontinens között továbbra is kiegyenlítő szerepet játszhat majd.