A lengyel elnök aláírta a költségvetést

2017.01.13. 17:54

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta pénteken az ellenzék egy része által vitatott, a csaknem egy hónapos parlamenti ülősztrájk egyik kiváltó okát jelentő 2017. évi költségvetési törvényt - jelentette be a lengyel államfői hivatal.

A törvényről szóló végszavazást az ellenzéki blokád miatt december 16-án nem a szejm üléstermében, hanem az alsóház oszlopos termében bonyolították le, az ellenzék egy részének részvétele nélkül, amely ezért érvénytelennek tartja a szerdán a szenátusban is megszavazott költségvetést. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 szerint a végszavazás bizonyíthatóan szabályos volt.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint ülősztrájkolt

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), felhagyva csütörtökön ülősztrájkjával, arra szólította fel az államfőt, hogy a költségvetést ne hagyja jóvá. A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) és a Lengyel Parasztpárt kilátásba helyezte: panaszt nyújtanak be a lengyel alkotmánybírósághoz a törvény elfogadása miatt.