Magyarországnak erre nagyon oda kell figyelnie

- Horizontal
The nuns of the Congregation Sisters of St Cyril and Methodius cast their vote in the European Parliament elections in the village of Velehrad, south Moravia, Czech Republic. Czech voters kick off the European parliament election in EU's ex-Communist east, where concern over the Ukraine crisis will likely help buck the trend of euroscepticism sweeping western Europe. AFP PHOTO / RADEK MICA / AFP PHOTO / RADEK MICA
Vágólapra másolva!
A német, a francia és a holland parlamenti választást övezi a legnagyobb nemzetközi figyelem 2017-ben, de Magyarországnak érdemes lesz odafigyelnie a szerb elnökválasztásra és a cseh parlamenti választásra is.
Vágólapra másolva!

Százmilliók életét változtatták meg a 2016-ban tartott parlamenti és elnökválasztások, és hasonló izgalmakra számíthatunk 2017-ben is. Bár a brexithez és az amerikai elnökválasztáshoz hasonló megmérettetések nem lesznek a mostani évben, így is akadnak olyanok, amelyeknek komoly nemzetközi hatásaik lehetnek.

Wilders nyerhet, de nem kerül kormányra

Márciusi nemzeti ünnepünkön választanak új parlamentet maguknak a hollandok. A legfrissebb felmérések szerint a bevándorlás- és EU-ellenes Szabadságpárt a mostani állás szerint 35 mandátumra számíthat a 150 fős törvényhozásban. A Geert Wilders vezette alakulat a

„Tegyük Hollandiát ismét naggyá”

szlogennel kampányol, ami nagyban emlékeztet Trump hívószavára. A radikálisok kormányra kerülése ellen szól, hogy a holland pártok közül senki sem akar koalíciót kötni velük, így Wilders minden bizonnyal március után is ellenzékben marad.

Geert Wilders pártja lehet a legerősebb Hollandiában, de nem valószínű, hogy kormányra kerül Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla

Biztosnak tűnik a francia jobboldal győzelme

Az év egyik legfontosabb szavazása lesz a francia elnökválasztás, ahol a mostani felmérések alapján François Fillon, Nicolas Sarkozy egykori miniszterelnöke lehet a befutó. Az első fordulót április 23-án tartják, de egyelőre a szocialista párton belüli előválasztásra figyel a közvélemény. A szocialista François Hollande még tavaly jelentette be, hogy nem indul, mivel a népszerűsége történelmi mélypontra, négy százalékra esett, és úgy ítélte meg, hogy már semmi esélye sincsen arra, hogy nyerjen. 1958, vagyis az V. Köztársaság kikiáltása óta ő a legnépszerűtlenebb francia elnök.

A baloldali előválasztás végső kimenetele egyelőre nagyon bizonytalannak tűnik, de gyakorlatilag lehetetlen, hogy a majdani szocialista jelölt az első forduló első két helyén végezzen, és bejusson a döntő, második fordulóba. Erre egyébként valamennyi esélye a volt szocialista Emmanuel Macronnak van, aki Előre! nevű új mozgalmával egyre népszerűbb. De ő nem a szocialisták jelöltjeként indul.

A közvélemény-kutatók szerint a jobbközép François Fillon és a szélsőjobb Marine Le Pen jut a második fordulóba, ahol biztosan nyer Fillon. De egyáltalán nem lehet kizárni Marine Le Pen győzelmét. Több okból sem.

Egyrészt a francia közvélemény-kutatók a novemberi, jobboldali előválasztás előtt teljesen félremérték az esélyeket. Alain Juppét gondolták biztos győztesnek, Fillont pedig kiesőnek. Aztán nem így lett. Nem lehet pontosan tudni Fillon tényleges népszerűségét sem. Ugyanis Nicolas Sarkozy a jobboldal legnépszerűbb politikusa volt, viszont az előválasztáson bárki szavazhatott, nem csak a jobboldali párttagok. Emiatt több százezer baloldali szavazó a választást arra használta, hogy kifejezze a legerősebb jobboldali politikusnak tartott Sarkozyvel kapcsolatos ellenszenvét. Vagyis, ha csak a jobboldali szavazók választhattak volna a jobboldali előválasztáson, szinte biztos, hogy Sarkozy nyer.

Így még kiismerhetetlenebb a tavaszi választás. Nem lehet tudni, hogy Sarkozy hívei tényleg szavaznak-e Fillonra. Nem lehet tudni, hogy a radikális baloldali szavazók kit fognak választani. Azaz, Marine Le Pen sikere is elképzelhető. Bár a mostani felmérések szerint Fillon az esélyes.

François Fillon egyelőre toronymagas esélyesnek tűnik Forrás: AFP/Christophe Archambault

Roháni maradhat

Májusban Iránban tartanak elnökválasztást, és az 1979-es forradalom óta még egyszer sem volt példa arra, hogy egy ciklus után egy elnök megbukjon. Hasszán Roháninak sikerült megkötnie a nyugati hatalmakkal az atomalkut, de az ország gazdasága a szankciók feloldása ellenére nem teljesít túlságosan jól. Egy ideig úgy tűnt, hogy Roháni ellenfele a keményvonalas korábbi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád lesz, de az ő indulását az országot gyakorlatilag irányító vallási testület, az Őrök Tanácsa nem engedélyezte. Így Roháni győzelme még biztosabbnak tűnik.

Harmadik lehet az AfD

Szeptemberben vagy októberben tartják majd a német parlamenti választást. Minden elemző egyértelmű favoritnak tartja Angela Merkelt, aki várhatóan a negyedik kancellári ciklusát kezdheti meg. A felmérések is azt mutatják, hogy

egyetlen pártnak sincsen egyelőre esélye arra, hogy akár csak megszorongassa a CDU-t.

A szociáldemokraták várhatóan a nem túl népszerű Sigmar Gabriel kancellárjelöltségével sem fognak áttörni. Harmadik helyen végezhet a bevándorlás- és iszlámellenes Alternatíva Németországnak. A párt már a tavalyi tartományi választásokon is a várakozásokhoz képest is jobban szerepelt.

Angela Merkel és pártja szinte biztosan az első helyen végez Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Voksolnak a csehek

A közép-európai térségben is lesz néhány érdekes választás, bár a főbb politikai folyamatokat ezek nem valószínű, hogy befolyásolni fogják. Áprilisban elnökválasztás lesz Szerbiában. Várhatóan Tomislav Nikolic eddigi államfő marad majd a helyén, mivel eddig nem bukkant föl olyan ellenzéki jelölt, aki képes lenne legyőzni.

Októberben választanak új parlamentet a csehek. A mostani állás szerint a milliárdos Andrej Babis által vezetett ANO szerezheti meg a legtöbb szavazatot. A párt most a kormányzó szociáldemokratáknak a kisebbik koalíciós társa, de könnyen lehet, hogy idén felcserélődnek a szerepek. Azt sem lehet kizárni, hogy az ANO inkább más erőkkel köt majd koalíciót, de ehhez pontosan kell majd látnia, hogy milyen súllyal kerülnek a parlamentbe a különféle erők.

Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke miniszterelnök lehet 2017 végére Forrás: AFP/Michal Cizek

Több helyen lehet előrehozott

Persze nem lehet kizárni, hogy 2017-ben is lesznek előrehozott választások. Elemzők a legnagyobb esélyt erre Olaszországban látják, bár nem tűnik valószínűnek, hogy egy évvel a rendes választás előtt a szocialisták belemenjenek egy új megmérettetésbe, miután még nem heverték ki a decemberi népszavazás sokkját.

Spanyolországban sincsen többsége a néppárti kormánynak,

és Nagy-Britanniában a brexit miatti bonyodalmak miatt sem lehet kizárni, hogy a Theresa May vezette kabinet inkább egy előrehozott választásba menekül.