178 milliós kártérítés a terrortámadásban meghalt csecsemőért

2017.01.13. 13:47

178 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy családnak egy amerikai bíróság, mert a Hamász egy terroristája megölte három hónapos babájukat Jeruzsálemben. Iránnak és Szíriának kell fizetnie, mert ők finanszírozzák a terrorszervezetet.

A támadás 2014-ben történt, egy jeruzsálemi állomáson. Egy 21 éves terrorista hajtott a kocsijával az emberek közé. Ketten haltak meg, egyikük a mindössze három hónapos Chaya Zissel Braun volt, akinek a babakocsiját elsodorta a merénylő.

A terrorista nem sokkal azután hajtotta végre a merényletet, hogy kiengedték a börtönből. Menekülés közben lelőtték.

A merényletért a Hamász vállalta a felelősséget. Szülei viszont jogi harcot indítottak a terrorszervezet ellen. Mivel meggyilkolt kislányuk amerikai állampolgár volt, egy amerikai bíróságon adtak be keresetet Irán és Szíria ellen, azzal az indokkal, hogy ők finanszírozzák a terrorszervezetet.

A washingtoni bíróság pedig úgy döntött, hogy a szülőknek igaza van, ezért 178 millió dolláros kártérítésre ítélte a két országot – írja a Jediót Ahronót.

Rengetegen voltak a kislány temetésénForrás: AFP/Menahem Kahana

A szülők ügyvédje, Nitsana Darshan-Leitner, az izraeli Shurat HaDin központ vezetője azt mondta: az ítélet világos üzenet azoknak, akik a terrort finanszírozzák. A Times of Israel szerint arról is beszélt, hogy az iráni és szíriai rezsim a terrorizmus legnagyobb szponzorai a világon.