Újra lesz ivóvíz Damaszkuszban

2017.01.13. 19:07

Szíriai kormányerők pénteken elfoglalták a Barada-völgyben fekvő Ajn al-Fidzsa települést, amelynek közelében található egy azonos nevű forrás, Damaszkusz legnagyobb ivóvízbázisa - közölte a kormányhoz közel álló al-Majadín tévécsatorna.

A híradás szerint a kormányerők a szíriai fővárostól 15 kilométerre fekvő Fidzsából a szomszédos Ajn al-Hodr térségébe űzték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékébe tartozó Dzsabhat Fatah as-Sám (volt nevén an-Núszra) harcosait. A település elfoglalása lehetővé tette, hogy műszaki szakemberek helyreállítsák a december végén megrongált szivattyúállomást. A Fidzsából induló vízvezeték másodpercenként 30 köbméter vizet szállít a fővárosba.

Megállapodtak a felkelőkkel

Ibrahim Aláa, a szíriai főváros körüli vidéki területek kormányzója megerősítette, hogy mérnökök érkeztek a létesítménybe. Elmondta: őket olyan lázadó csoportok engedték be, amelyekkel korábban megállapodást kötöttek. Mindez pedig egy nagyobb egyezség részét képezi, amelynek értelmében megszüntetnék a harcokat a Barada-völgyben. A lázadó fegyveresek egy részét elszállítanák más, felkelők által ellenőrzött térségekbe, míg azokkal, akik maradni kívánnak, megállapodnának - tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet a nap folyamán jelentette, hogy a szíriai hadsereg és a vele szövetséges radikális síita Hezbollah libanoni szervezet a Fidzsa melletti Baszeima települést is ellenőrzése alá vonta.

December vége óta nincs ivóvíz

Damaszkuszban december vége óta 4 millió ember maradt ivóvíz nélkül, mert a várost és környékét ellátó forrást üzemanyag szennyezte be. A szemben álló felek egymást vádolják a történtekkel.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön közölte: a Barada-völgy öt településén már megegyeztek a kormányerőkkel a vízellátás helyreállításáról, de két faluban ez még nem sikerült. Megalapozott és küszöbön álló a veszély, hogy itt eszkalálódhatnak a harci cselekmények", ami további veszélybe sodorhatja a vízellátást - mondta az ENSZ-megbízott.