Isztambuli merénylet: letartóztatták a merénylő két vélt segítőjét

2017.01.14. 07:22

Törökországban letartóztattak két ujgurt a szilveszteri, 39 halálos áldozatot követelő, az Iszlám Állam terrorszervezet által vállalt merénylettel összefüggésben. A két kínai állampolgárságú ujgurral szemben az a gyanú, hogy segédkeztek a merénylethez.

Egy török bíróság letartóztatásba helyezett két kínai állampolgárságú ujgurt a szilveszteri isztambuli merénylettel összefüggésben. Omar Aszim és Abuliezi Abuduhamiti ellen az a gyanú, hogy fegyveres szervezethez tartoznak és segédkeztek a 39 halálos áldozatot követelő merénylethez.

Sebesültet szállítanak el Isztambulban 2017. január 1-jén, a merénylet utánForrás: MTI/AP/IHA/

A török hatóságok korábban arról számoltak be, hogy a terrortámadás tettese feltehetően a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Eddig 35 embert vettek őrizetbe az ügyben - közülük többen az ujgur népcsoporthoz tartoznak.

A termékeny, de túlnépesedett és szegénység sújtotta medence, amelyen Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán osztozik, Közép-Ázsia radikális iszlamistáinak melegágya, ahonnan több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez és annak szövetségeseihez Szíriában.

A merénylet áldozatainak gyászoló hozzátartozóiForrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Peking évtizedek óta harcol a kínai Hszincsiang tartományban a szakadár ujgurokkal, akik az általuk Kelet-Turkesztánnak nevezett terület függetlenségéért küzdenek. Az ENSZ a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalmat 2002 óta terrorszervezetként tartja számon.

A szilveszteri támadás célpontja a Reina klub volt a Boszporusz európai partján. A merénylő egy rendőrt és egy civilt lelőve hatolt be, majd tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK