Isztambuli merénylet: letartóztatták a merénylő két vélt segítőjét

Isztambul, merénylet, terrortámadás
Isztambul, 2017. január 1. Sebesültet szállítanak el Isztambulban 2017. január 1-jén, miután egy Mikulás-ruhás fegyveres tüzet nyitott a Reina klubban szilveszterezőkre. Legalább harminckilenc ember, köztük több külföldi, életét vesztette. (MTI/AP/IHA)
Vágólapra másolva!
Törökországban letartóztattak két ujgurt a szilveszteri, 39 halálos áldozatot követelő, az Iszlám Állam terrorszervezet által vállalt merénylettel összefüggésben. A két kínai állampolgárságú ujgurral szemben az a gyanú, hogy segédkeztek a merénylethez.
Vágólapra másolva!

Egy török bíróság letartóztatásba helyezett két kínai állampolgárságú ujgurt a szilveszteri isztambuli merénylettel összefüggésben.

Omar Aszim és Abuliezi Abuduhamiti ellen az a gyanú, hogy fegyveres szervezethez tartoznak

és segédkeztek a 39 halálos áldozatot követelő merénylethez.

Sebesültet szállítanak el Isztambulban 2017. január 1-jén, a merénylet után Forrás: MTI/AP/IHA/

A török hatóságok korábban arról számoltak be, hogy a terrortámadás tettese feltehetően a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Eddig 35 embert vettek őrizetbe az ügyben - közülük többen az ujgur népcsoporthoz tartoznak.

Miért van ennyi Oroszországból származó terrorista az Iszlám Államban?

A termékeny, de túlnépesedett és szegénység sújtotta medence, amelyen Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán osztozik, Közép-Ázsia radikális iszlamistáinak melegágya, ahonnan több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez és annak szövetségeseihez Szíriában.

A merénylet áldozatainak gyászoló hozzátartozói Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Peking évtizedek óta harcol a kínai Hszincsiang tartományban a szakadár ujgurokkal, akik az általuk Kelet-Turkesztánnak nevezett terület függetlenségéért küzdenek.

Az ENSZ a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalmat 2002 óta terrorszervezetként tartja számon.

A szilveszteri támadás célpontja a Reina klub volt a Boszporusz európai partján. A merénylő egy rendőrt és egy civilt lelőve hatolt be, majd tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.