A szerbek megállították a Koszovóba tartó különleges vonatot

2017.01.14. 23:09

Még Szerbia területén megállították Aleksandar Vucic szerb kormányfő utasítására azt a személyvonatot, amelyet a pristinai kormány tiltakozása ellenére szombaton indítottak Belgrádból Koszovó északi részébe.

Vucic rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: azért állíttatta le a vonatot, hogy elkerüljön egy nagyobb konfliktust.

A vonat húsz nyelven hirdeti, hogy Koszovó Szerbiához tartozikForrás: AFP/Oliver Bunic

"A (koszovói) albánok és különleges egységeik a nap folyamán megpróbálták aláaknázni a vasúti síneket a Belgrádból elindult szerelvény vonalán, ezután pedig kivezényelték a különleges alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak" – jelentette ki Vucic, aki szerint a rendőrség le akarta tartóztatni a vonatvezetőt és az utasokat is.

Megvédik a koszovói szerbeket

Vucic emellett arra figyelmeztette Pristinát, hogy Szerbia megvédi a koszovói szerbeket az ellenük készülő albán provokációktól.

Senkinek sem engedjük, hogy a szerbekre támadjon, biztosíthatom erről Európát és a világot– mondta. Ígéretet tett, hogy a történtekről tájékoztatni fogja Moszkvát, Pekinget, és Washingtont. Vucic hozzátette, hogy korábban már értesítette az EU-t is, de csalódott a brüsszeli reagálás miatt.

A személyvonatot 10 kilométerre a koszovói határtól, Raska városánál állították meg.

Koszovóban provokációnak tartják

Hashim Thaci koszovói elnök a nap folyamán utasította Skender Hyseni belügyminisztert és Shpend Maxhuni rendőrfőkapitányt, hogy még a koszovói határon "mindenáron" tartóztassák fel a Belgrádból Kosovska Mitrovicába tartó vonatot, amelyet Pristina provokációnak és szuverenitása agresszív megsértésének nyilvánított.

Koszovói sajtóértesülések szerint a Donje Jarinje határátkelőhelyen jelentősen megnövelték a rendőrségi erőket, és csatlakoztak hozzájuk a Rosu különleges rendőri alakulat tagjai is.

A vasúti szerelvény oldalán húsz nyelven szerepel a "Koszovó Szerbia (része)" felirat.

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt – a Magyar Honvédség résztvételével – működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) tevékenykedik.