Önvédelemnek és jogos lépésnek nevezte Ban Kimun, az ENSZ év elején leköszönt egykori főtitkára, hogy Dél-Korea, északi szomszédja rakétakísérleteire válaszul, rakétatelepítési program elindításáról döntött. Ban Kimun el is indulna hazájában az elnökválasztáson.

A kínai, orosz és észak-koreai kifogások ellenére helyesnek tartja a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreában Ban Kimun volt ENSZ-főtitkár, aki várhatóan indulni fog a dél-koreai elnökválasztáson.

Tekintettel arra, hogy a Koreai-félszigeten szinte majdnem hadiállapot van, a kormánynak joga van ilyen intézkedéshez folyamodni”– mondta, hozzátéve: úgy tudja, hogy a rakéták telepítése önvédelmi lépés, miközben "Észak-Korea folytatja az atomrakéták fejlesztését ".

Ban KimunForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Jaber Abdulkhaleg

Ban Kimun 10 évig állt az ENSZ élén, az év elején adta át a főtitkári széket, majd visszatért hazájába, és pedzegette, hogy indulna az elnökválasztáson. A jelenlegi államfőt ugyanis a parlament felfüggesztette tisztségéből, mert feltehetően érintett egy korrupciós ügyben.

Az egy évvel ezelőtti észak-koreai föld alatti atomrobbantások és rakétakísérletek után a dél-koreai kormány rakétavédelmi rendszer telepítéséről döntött, noha ez ellen Kína és Oroszország is tiltakozott. Phenjan pedig bejelentette, hogy atomcsapásának fő célpontja lesz az új rakétarendszer.