Ismét harcok dúltak vasárnap a Damaszkusz közeli Barada-völgyben a szíriai kormányerők és a felkelők között. Így továbbra is kétséges, hogy sikerül-e helyreállítani a főváros vízellátását, amely még december 22-én szakadt meg.

Vasárnap harcok dúltak a Damaszkusz közeli Barada-völgyben a kormányerők és a felkelők között. A december 22-én megszakadt damaszkuszi vízellátás továbbra sem megoldott - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kormányerők tüzérsége lőtte a Damaszkusztól északnyugatra fekvő Deir Kanun falut, amelyen át megközelíthetők az Ajn al-Fidzsa településen lévő források.

Hét ember halt meg, húszan megsebesültek

a szervezet szerint, amelynek kiterjedt megfigyelő hálózata van Szíriában.

Pénteken mérnökök és felszerelés érkezett a forrásokhoz, hogy megjavítsák a megrongálódott létesítményeket. De szombat este

tisztázatlan körülmények között meghalt a csoport vezetője,

és ezzel kisiklott a javítási terv - a kormányerők és a felkelők egymást vádolják a gyilkossággal.

A kormányerők szombaton elfoglaltak két falut, és közelebb jutottak Ajn al-Fidzsához - közölte az OSDH. A településről pénteken már azt jelentette az egyik, kormányhoz közeli tévécsatorna, hogy elfoglalták, és ezért küldhették oda a helyreállító brigádot. A Damaszkusz környéki tartomány kormányzója azt állította, hogy megállapodtak egyes felkelőkkel a kivonulásról, másokkal pedig abban, hogy engedik a javításokat,

de az újabb harcok miatt ezek megállapodások már érvénytelennek tűnnek.

Az ENSZ szerint a vízellátást biztosító létesítményeket és berendezéseket szándékosan rongálták meg, de a felelőst nem nevezték meg a jelentésben. Viszont arra figyelmeztettek, hogy a vízhiány miatt fertőző betegségek terjedésére kell számítani a négymilliós fővárosban.

A harcokkal a december 30-án hatályba lépett általános tűzszünetet a Barada-völgyön kívül a déli Deir ez-Zór tartományban is megsértik. A tartomány területe nagyobb részben a szélsőségesek ellenőrzése alatt áll, ahogy a tartományi székhelynek is több mint a fele a dzsihadisták kezén van. Az Iszlám Állam több mint két éve próbálja megszerezni a kormányerők kezén lévő területeket, és szombaton új rohamot indított ennek érdekében. A szélsőségesek állásait a kormány légiereje bombázta.