Irán nem tárgyalja újra az atomszerződést a nagyhatalmakkal

2017.01.15. 20:47

Irán nem tárgyalja újra a nagyhatalmakkal kötött nukleáris szerződést, annak ellenére sem, hogy új amerikai szankciókat hozhatnak ellene, amint Donald Trump lesz az elnök - közölték vasárnap Teheránban.

Trump pénteken foglalja el hivatalát a Fehér Házban. A megválasztott amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy félredobja a megállapodást, amely megszüntette a gyanús nukleáris fejlesztési programja miatt Iránra kiszabott szankciókat, vagy egy újat, szerinte jobbat kötne helyette.

Nem lesz újratárgyalás, nem nyitják ki a megállapodást - jelentette ki egy teheráni sajtótájékoztatón Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes, a 2015-ben aláírt dokumentum iráni főtárgyalója.

"Mi sok elemzővel együtt úgy véljük, hogy a szerződés konszolidált. Az új amerikai vezetés nem lesz képes kilépni belőle. A nukleáris tárgyalások Amerikával véget értek, nincs mit megvitatnunk - tette hozzá.

A megállapodást 2015 júliusában kötötte meg Iránnal az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország, és 2016. január 16-án lépett hatályba.