Trump: Merkel katasztrofális hibát követett el a migránsok befogadásával

2017.01.16. 00:16

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár "katasztrofális hibát" követett el "az illegális" migránsok befogadásával. Szerinte a britek után mások is kilépnek majd az Európai Unióból.

A jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott interjúban úgy vélte, hogy az Európai Uniónak komoly károkat okozott a migrációs válság.

Azt mondta, nagyra becsüli Angela Merkelt, de hiba volt befogadni azt a sok illegálisan érkezőt, akikről azt sem tudják, honnan jöttek.

Úgy vélem, katasztrofális hibát, nagyon nagy hibát követett el – mondta.

Szerinte emiatt további országok követik majd a brit példát és hagyják el az uniót. 

Mint minden ember és ország, az Egyesült Királyság is önazonosságának megőrzésére törekedett – fogalmazott Trump.

Donald TrumpForrás: NurPhoto/Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Bastiaan Slabbers

Arról beszélt a lapnak, hogy azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkel német kancellárban. "Majd meglátjuk, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig" – tette hozzá.

Atomfegyver-csökkentés a szankciók feloldásáért

Putyintól az atomfegyverek számának csökkentését várja cserébe azért, hogy feloldják az amerikai szankciókat. Kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal. Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet "nagyon jelentősen csökkenteni kell".

"Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának" – fogalmazott a megválasztott elnök.

Az ország történetének legrosszabb döntése

Donald Trump élesen bírálta az Egyesült Államok külpolitikáját is. Szerinte az ország történetének legrosszabb döntése volt Irak lerohanása, és Afganisztánban is rosszul mennek a dolgok.