Letartóztatási parancsot adtak ki a Samsung vezetője ellen

2017.01.16. 07:20

A dél-koreai ügyészség hétfőn kérte a Samsung-csoport vezetőjének letartóztatását a Pak Kunhje államfő elleni korrupciós eljárásban.

Az ügyészség közölte, kezdeményezte Li Dzsejong, a konglomerátum 48 éves megbízott vezetőjének, a Samsung Electronics alelnökének letartóztatását.

A hivatal egyúttal bejelentette, vádat emel az ügyben Mun Hjungpio volt egészségügyi miniszter ellen, aki hivatalával visszaélve nyomást gyakorolt az állami nyugdíjalapra, hogy engedélyezze 2015-ben a Samsung két leányvállalatának, a Samsung C and T és a Cheil Industries összeolvadását.

A nyugdíjalap a legnagyobb részvényes

Az állami nyugdíjalap a Samsung C and T legnagyobb részvényese. A kisebbségben lévő többi részvényes ellenezte a fúziót. Az összeolvadás révén Li Dzsejong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsban, hogy ne kelljen abban további részvényeket vásárolnia.

Tagadta a vádakat

A nyomozók a múlt héten meghallgatták Lit azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a Samsung jelentős pénzösszegeket adott két olyan alapítványnak, amely Csoj Szunszil irányítása alatt állt. Szil, aki jelenleg letartóztatásban van, a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától ideiglenesen megfosztott Pak Kunhje dél-koreai elnök barátnője és bizalmasa.

Li Dzsejong korábban cáfolta az állításokat. A Samsung-csoport egy e-mailben azt írta, hogy nem tudja elfogadni az ügyészségnek Livel kapcsolatos vádjait. A cég úgy vélekedett, nehéz felfogni, hogy az ügyészség mire alapozza döntését.