Elfogták a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjét

isztambuli merénylő török szilveszter éjszakán történt, 39 halálos áldozatot követelő lövöldözés
isztambuli merénylő török szilveszter éjszakán történt, 39 halálos áldozatot követelő lövöldözés
Vágólapra másolva!
Kéthetes hajsza után a török rendőrség elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli terrortámadás elkövetőjét. Az üzbég Abdulgadir Masaripov 39 embert ölt meg egy népszerű éjszakai szórakozóhelyen.
Vágólapra másolva!

Elfogta a török rendőrség hétfőn este a 39 halálos áldozattal járó szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjét.

Abdulkadir Masaripov, az isztambuli merénylő Forrás: AFP/Handout

A műveletet egy különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint

a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát,

és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört. Az NTV szerint az illető ellenállt a rendőröknek, a Hürriyet török napilap azonban úgy tudja, hogy sértetlenül sikerült elfogni.

A férfit mindenekelőtt orvosi ellenőrzésnek vetik alá, csak azután viszik a rendőrség egyik kapitányságára, hogy a terrorellenes egység nyomozói kihallgassák.

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint több embert is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

A férfi szilveszter éjjel sétált be télapójelmezben a népszerű Reina klubba, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett a szórakozókra.

Besétált a szórakozóhelyre, és lőni kezdett Forrás: NORTHFOTO

A támadásban 39-en haltak meg, köztük több külföldi állampolgár is. A török rendőrség pár nap múlva azonosította a támadót, akit

Abdulgadir Masaripovnak hívnak, és üzbég nemzetiségű.

A Horasani fedőnevű Masaripov a merénylet előtt a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló dzsihádista sejt nyújtott logisztikai támogatást.

A szilveszteri merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelőséget: ez a támadás volt a válasz a törökök észak-szíriai hadműveleteire.