Elfogták a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjét

2017.01.16. 22:48

Kéthetes hajsza után a török rendőrség elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli terrortámadás elkövetőjét. Az üzbég Abdulgadir Masaripov 39 embert ölt meg egy népszerű éjszakai szórakozóhelyen.

Elfogta a török rendőrség hétfőn este a 39 halálos áldozattal járó szilveszteri isztambuli merénylet elkövetőjét.

Abdulkadir Masaripov, az isztambuli merénylőForrás: AFP/Handout

A műveletet egy különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört. Az NTV szerint az illető ellenállt a rendőröknek, a Hürriyet török napilap azonban úgy tudja, hogy sértetlenül sikerült elfogni.

A férfit mindenekelőtt orvosi ellenőrzésnek vetik alá, csak azután viszik a rendőrség egyik kapitányságára, hogy a terrorellenes egység nyomozói kihallgassák. 

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint több embert is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

A férfi szilveszter éjjel sétált be télapójelmezben a népszerű Reina klubba, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett a szórakozókra.

Besétált a szórakozóhelyre, és lőni kezdettForrás: NORTHFOTO

A támadásban 39-en haltak meg, köztük több külföldi állampolgár is. A török rendőrség pár nap múlva azonosította a támadót, akit Abdulgadir Masaripovnak hívnak, és üzbég nemzetiségű.

A Horasani fedőnevű Masaripov a merénylet előtt a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló dzsihádista sejt nyújtott logisztikai támogatást.

A szilveszteri merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelőséget: ez a támadás volt a válasz a törökök észak-szíriai hadműveleteire.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK