Statáriumot akar bevezetni a Fülöp-szigetek elnöke

fülöp-szigetek, gyilkosság, drog
This photo taken on July 23, 2016 shows Jennilyn Olayres grieving beside the dead body of her partner Michael Siaron who was shot by unidentified gunman and left with a cardboard sign with a message "I'm a pusher" along a street in Manila. Hundreds of people have died since President Rodrigo Duterte won a landslide election in May, promising to rid society of drugs and crime in six months by killing tens of thousands of criminals. Police figures showed this week that 402 drug suspects had been killed a month into Duterte's presidency. This figure does not include those slain by suspected vigilantes. / AFP PHOTO / NOEL CELIS / TO GO WITH Philippines-crime-drugs-rights,FOCUS by Noel Celis
Vágólapra másolva!
Egy hónapja még „képtelenségnek" nevezte, most viszont statárium bevezetését fontolgatja Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke, ha „nagyon veszélyessé" válik a kábítószer-probléma..
Vágólapra másolva!

Duterte adminisztrációjának fő pillére a kábítószerek elleni brutális harc – emlékeztetett a Reuters. Hivatalba lépése, tavaly július óta hatezernél több embert öltek meg a kábítószer-ellenes kampány során, és egymilliónál több kereskedőt és fogyasztót vettek őrizetbe.

Tavaly július óta hatezernél több embert öltek meg Forrás: AFP/Noel Celis

„Ha úgy akarom, és ez (a kábítószer-probléma – a szerk.) valóban nagyon veszélyessé válik, akkor statáriumot hirdetek. Senki nem állíthat meg – utalt a legfelsőbb bíróságra és a kongresszusra a davaói kereskedelmi kamarában elmondott beszédében.

A Fülöp-szigeteken a hetvenes évek elejétől volt életben statárium, és még élénken él az emberek emlékezetében a demokrácia helyreállításáért és az emberi jogok védelméért folytatott harc.