Feldühödött falusiak támadtak solymászkonvojra

2017.01.16. 14:24

Ritka madárra vadászó, a katari királyi család egy tagját is magába foglaló solymászkonvojra támadtak feldühödött falusiak vasárnap Pakisztánban.

A solymászoknak nem esett bántódása, három biztonsági őr azonban megsérült a támadásban, amelyet több tucat, puskával és késsel felfegyverkezett falusi férfi hajtott végre Beludzsisztán tartományban. A rendőrség 25 ember ellen emelt vádat. A támadókat azonban a jelek szerint nem a veszélyeztetett faj védelme vezérelte, hanem a haszonlesés. A rendőrség szerint a falusiak azután dühödtek fel, hogy nem engedték találkozni őket a katari királyi méltósággal, akitől adományt akartak kérni mecsetépítésre.

A vadászexpedíció tagjai sólyommal akartak elejteni galléros túzokokat, más néven hubárákat, egy ritka madárfajt, amelynek húsát nagy becsben tartják az arab sejkek.

A galléros túzok globális állományát 50-100 ezer egyedre becsüli

a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely sebezhetőként tartja nyilván a fajt. Az Arab-félszigetről már majdnem teljesen kipusztult.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság tavaly feloldotta a galléros túzok vadászatára vonatkozó tilalmat arra hivatkozva, hogy az sérti a Perzsa (Arab)-öbölbeli országokhoz fűződő kapcsolatokat. Az öbölmenti arab országok tehetős vadászai hagyományosan Pakisztánba járnak túzokvadászatra. A vadászterületek lakosainak kiengesztelésére az arab vadászok utakat, iskolákat és mecseteket építenek Beludzsisztánban és az afganisztáni Helmand tartományban is, és profitálnak a helyiek a vadászturizmusból a nemzetközi színvonalú repülőterek által is.

A vadászok az általuk használt vadonatúj terepjárókat olykor ajándékként a helyi vezetőknél hagyják.

A sólyommal való vadászat bírálói szerint azonban a solymászat, amelyet hajdan a sivatagban való túlélésre használtak a nomád életmódot folytató arabok, mára kegyetlen passzióvá vált, amely veszélyezteti a hubára fennmaradását, és fegyveres csoportok ellenőrizte régiókat finanszíroz.