Beismerte tettét az isztambuli merénylő

2017.01.17. 09:06

Beismerte az éjszaka elfogott üzbég Abdulgadir Masaripov, hogy ő követte el a vérengzést szilveszter éjjel az isztambuli Reina szórakozóhelyen – jelentette be Vaszip Szahin, Isztambul tartomány kormányzója.

Az ujjlenyomata megegyezik a támadás helyszínén talált mintákkal.

Masaripov 1983-ban Üzbegisztánban született, Afganisztánban kapott kiképzést, négy nyelven beszél, Törökországba illegálisan lépett be délről, feltételezhetően 2016 januárjában - mondta a kormányzó.

A török rendőrség január 1. óta 152 rajtaütés során ötven embert vett őrizetbe a terrorcselekmény miatt. A hatóságokhoz az eltelt időszakban körülbelül 2200 lakossági bejelentés érkezett, miközben nagyjából 7200 órányi biztonsági kamerafelvételt vizsgáltak át.

Az isztambuli merénylő, Abdulgadir MasaripovForrás: AFP/Handout

Mint arról az Origo is beszámolt, kéthetes hajsza után keddre virradóra a török rendőrség elfogta a szilveszter éjszakai, 39 halálos áldozatot követelt isztambuli terrortámadás elkövetőjét.

A műveletet egy különleges rendőri egység hajtotta végre Isztambul külvárosában. A merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és ellenállt a rendőröknek, amikor a kommandó rátört.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a rajtaütésben a tettes mellett egy iraki férfit és három nőt is elfogtak a hatóságok: Masharipov lakótársát és afrikai országokból jött nőket. A rendőrök 197 ezer dollárt (57 millió forint), valamint 2 drónt és 2 pisztolyt is találtak a lakásban.Az éjszakai rajtaütésben a rendőrök nem használták a fegyverüket, és a lakásban tartózkodók sem. Az üzbég férfinek egy 4 éves és egy 1 éves kisgyereke van, feleségét január 12-én állították elő.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

A férfi szilveszter éjjel sétált be télapójelmezben a népszerű Reina klubba, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett a szórakozókra.

Gyászolók a merénylet utánForrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A támadásban 39-en haltak meg, köztük több külföldi állampolgár is. A török rendőrség pár nap múlva azonosította a támadót, akit Abdulgadir Masaripovnak hívnak, és üzbég nemzetiségű.

A szilveszteri merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget: ez a támadás volt a válasz a törökök észak-szíriai hadműveleteire.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK