Bevetik a hadsereget a hó ellen Olaszországban

Italy: Snowfall continues in Maiella National Park
ITALY, Abruzzo: Heavy snowfall covers the Maiella National Park in the Abruzzo region, central Italy, on January 17, 2017. The areas hardest hit are the central regions of Abruzzo and Molise, and the south of the country has also has a snowy start to 2017. - Maruska Panaccio
Vágólapra másolva!
Lezártak a forgalom elől két olaszországi autósztrádát: Abruzzo tartományban az A14-est a rendkívüli havazás, a liguriai Genovánál az A10-est a rossz idő okozta tűz miatt; az utóbbit este ismét megnyitották - jelentették az olasz autópálya-üzemeltető társaságok kedden.
Vágólapra másolva!

Abruzzóban több mint 90 ezren maradtak energiaszolgáltatás nélkül. Közép-Olaszország egészében 300 ezerre emelkedett az áram nélküli háztartások száma.

A védelmi miniszter bejelentette, hogy a fegyveres erők katonái segítenek kiszabadítani a hó alól az abruzzói Chieti városát, Teramót és a térségbeli kistelepüléseket.

Abruzzo ki se látszik a hóból Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Maruska Panaccio

Egyre nehezebb a helyzet a nyáron, majd ősszel is földrengés sújtotta Marche tartományban, ahol a következő órákban kétméteres havat várnak. Amatrice városában bezárták a konténerekben működtetett iskolákat.

Az óránkénti 130 kilométeres sebességű szél miatt a Genovához közeli Pegli térségében hétfő este keletkezett tüzet egész kedden oltották. A lángok miatt háromszáz embert kellett kiköltöztetni otthonaikból.

A heves szél miatt riasztást adtak ki Toscana tartományban is, szerda délig érvényes a figyelmeztetés.

Ismét hó alatt van az olasz csizma sarkának térsége. Molise, Basilicata és Puglia tartományban is több országutat és sztrádát lezártak, zárva tartanak az iskolák is, megbénult a tömegközlekedés.

Áldozatai is vannak az ítéletidőnek

A hó és fagy miatt az olasz katasztrófavédelem riasztást rendelt el Szardínia szigetén, arra szólítva fel a lakosságot, hogy csak szükség esetén használják járműveiket.

A hideg miatt egy hajléktalan Szicíliában az utcán fagyott meg, Abruzzóban pedig egy nyugdíjas vesztette életét, aki beleesett a tengerbe Teramo kikötőjében. Brindisiben egy idős férfi szintén a szabad ég alatt fagyott meg. Velük 14-re emelkedett a rossz idő áldozatainak száma Olaszországban.