Az Iszlám Állam forgalmas térre küldte az isztambuli merénylőt

2017.01.18. 08:53

Nem a Boszporusz partján fekvő Reina klub volt a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja, hanem a Taksim tér – számolt be a terrorista, Abdulgadir Masharipov első kihallgatásáról a Hürriyet című török lap írt szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva. A merénylő azért választott másik célpontot, mert a téren sok volt a rendőr, a klub előtt csak egy állt.

Az üzbég férfi azt vallotta, hogy a támadásra szólító parancsot az Iszlám Állam szíriai központjából, Rakka városából kapta. Masharipov elmondta: szilveszter estéjén először a Taksim térre ment, ahol látta, hogy a török rendőrség nagy erőkkel van jelen, és ezért nem fogja tudni végrehajtani a tervezett merényletet.

 A Taksim egyébként Isztambul egyik legforgalmasabb tere, szinte állandóan tele van emberekkel.

Túl sok katona volt a térenForrás: AFP/Yasin Akgul

A klub előtt csak egy rendőr állt

A férfi kapcsolatba lépett a rakkai parancsnokkal, aki másik helyszín kiválasztására kérte. Masharipov ezután taxiba szállt, és este 10 óra tájban végighajtatott a Boszporusz európai oldalán. A Reina klubot választotta, mert – mint fogalmazott – az nem tűnt túlságosan biztosítottnak. A férfi ekkor ismét felhívta a rakkai parancsnokot, aki jóváhagyta az új helyszínt. Ezt követően taxival visszament a Zeytinburnu körzetben található lakására, ahol magához vette a gépkarabélyát és a villanógránátokat.

Masharipov mindössze néhány perc alatt 39 embert mészárolt le a szórakozóhelyen, köztük sok külföldit, és további 69 embert megsebesített.

A török metropoliszt szilveszter éjszaka 25 ezer rendőr védte, de a Reina bejáratánál csak egy rendőr állt.

Az a nyilvánosan elérhető videó, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren, egy korábbi terepszemle eredménye. Masharipov a felvételt az Iszlám Államnak is elküldte.

39 ember halt meg a támadásbanForrás: AFP/Ihlas News Agency

Az al-Kaida képezte ki

Az üzbég férfi a kihallgatás során azt is elárulta, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorcsoporttól kapott fegyveres kiképzést, az Iszlám Államhoz később szegődött. Törökországba 2016 januárjában érkezett Iránon keresztül abból a célból, hogy idővel majd ő is csatlakozik a dzsihadistákhoz Szíriában. Masharipov feleségével és két kisgyerekével a közép-törökországi Konya városában telepedett le.

Az a külvárosi lakás, ahol Masharipovot hétfő éjszaka elfogták egy iraki férfi és három afrikai nő társaságában, az Iszlám Állam egyik "biztonságos háza" Isztambulban. A terrorszervezet ott várakoztatja a Szíriába vagy Irakba készülőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK