Menekítik a brit turistákat Gambiából

2017.01.18. 10:16

A Thomas Cook brit utazási iroda megkezdte mintegy ezer turista evakuálását Gambiából, miután utolsó hivatali napján rendkívüli állapotot hirdetett Yahya Jammeh elnök, megerősítve ezzel az aggodalmakat, hogy polgárháború törhet ki az országban.

A Reuters jelentése szerint az iroda életbe léptette a vésztervet, és a következő 48 órában plusz repülőgépeket küld az afrikai országba, hogy biztonságba helyezze mind a 985 ügyfelét.

Emellett próbál elég gépet szerezni ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban kijuttasson az országból további 2500 turistát.

Yahya Jammeh ragaszkodik a hatalomhozForrás: AFP/Issouf Sanogo

Polgárháborútól tartanak

Yahya Jammeh 22 éve puccsal jutott hatalomra, de elveszítette a decemberi választást Adama Barrow ellen, aki valaha egy londoni boltban dolgozott biztonsági őrként. A diktátor azonban nem hajlandó elfogadni a választás eredményét.

Egy magas rangú nigériai katonai forrás a héten azt mondta, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége kész erővel eltávolítani Jammehet, ha január 19-éig nem adja át a hatalmat.

Gambia a politikai helyzet ellenére népszerű a turisták közöttForrás: robertharding/Jeremy Lightfoot/Jeremy Lightfoot

Az elnök azonban rendkívüli állapotot hirdetett, Barrow pedig a szomszédos Szenegálban tartózkodik, és nem kizárt, hogy Gambia dakari nagykövetségén teszi majd le az esküt. A készülő polgárháború elől több száz gambiai menekült az utóbbi napokban Szenegálba.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a gambiai parlament megszavazta az elnöki mandátum kitolását 90 nappal, és jóváhagyta a rendkívüli állapotot is – számolt be a BBC.

Ha már itt járnak, megnézik a krokodilokat isForrás: AFP/Seyllou