Emberéleteket kell mentenie az Európai Uniónak a máltai miniszterelnök szerint

2017.01.18. 16:15

Az európai uniós munka középpontjában a migrációs nyomásra adott hatékony válaszoknak kell állniuk annak érdekében, hogy uniós segítséggel emberéleteket menthessenek meg - jelentette ki Joseph Muscat, az EU soros elnökségét jelenleg ellátó Málta miniszterelnöke szerdán Strasbourgban, miután az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette elnökségi prioritásaikat.

Málta féléves uniós programtervének leghangsúlyosabb elemével, a migrációs válságra adandó válaszokkal kapcsolatban Muscat hangsúlyozta: hisz abban, hogy a június végéig tartó elnökség hónapjaiban sikerül megoldást találni arra a problémára, hogy emberek ezrei választják a halálos veszedelmeket jelentő tengeri átkelést Európa felé.

Joseph Muscat máltai miniszterelnökForrás: AFP/Frederick Florin

Sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, nem megoldás az, hogy az unió eurómilliárdokat költ a migrációs válság hosszú távú kezelésére, ha közben továbbra is emberéletek forognak kockán. Véleménye szerint az EU asztalán fekvő jelenlegi megoldási javaslatok ellentmondásosak, és ellentmondásos cselekedetekhez vezethetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva Muscat leszögezte: az unió nem hagyhat magára egyetlen országot sem, hogy egyedül kényszerüljön megoldást találni az illegális bevándorlás megfékezésére.Előrelépést kell elérni a migráció kezelésének érdekében az európai szolidaritáson keresztül - tette hozzá a máltai kormányfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a közös sajtótájékoztatón támogatásáról biztosította a máltai miniszterelnököt az ország féléves uniós elnökségének kihívásaival kapcsolatban.

Hangsúlyozta, bizalommal van Málta iránt, ezért a migrációs válság kezelésében - éppen úgy, mint a brit uniós kilépésről várhatóan megkezdődő tárgyalások alatt - az Európai Bizottság partnere lesz az egyik legkisebb uniós tagországnak, hogy elérhesse törekvéseit. Egy hajóban evezünk- fogalmazott a bizottsági elnök.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a máltai soros elnökség prioritásainak plenáris bemutatását követően az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozta, világossá kell tenni, hogy az Európába való belépésnek törvényes rendje van, továbbá szigorú különbséget kell tenni a ténylegesen védelemre szorulók és a gazdasági migránsok között.

Véleménye szerint az unió céljának a külső határok feletti teljes kontroll visszaszerzésének kell lennie, "ugyanis nem történhet meg még egyszer, hogy ellenőrizetlen tömegek érkezzenek Európába" - fogalmazott a magyar képviselő.