Obama: Az Egyesült Államok és a világ érdeke a konstruktív viszony Oroszországgal

2017.01.18. 22:38

Utolsó sajtóértekezletét tartotta szerdán Washingtonban Barack Obama távozó amerikai elnök, aki Oroszországot okolta a hidegháborús légkör újbóli kialakulásáért, de azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és a világ érdeke a konstruktív viszony kialakítása az oroszokkal.

Bevezetőjében Obama a kórházban lévő idősebb George Bush elnököt és a szerdán szintén kórházba vitt feleségét, Barbara asszonyt méltatta, "jó embereknek" nevezve őket, majd megköszönte a jelen lévő újságíróknak a nyolc évig tartó együttműködést. Obama "korrektnek" minősítette az újságírók munkáját. 

A távozó elnök nem beszédet mondott, hanem kérdésekre válaszolva fejtette ki véleményét.

Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Megvédte Chelsea Manningnak, a hadsereg volt hírszerző-elemzőjének a szabadon bocsátását, mondván, hogy Manning ugyan titkos információkat adott át a Wikileaks alapítójának, de már sok évet letöltött 35 éves börtönbüntetéséből.

"Manning kemény éveket töltött a börtönben" – fogalmazott az elnök az időközben férfiból nővé operált Manningről, végig nőneműként emlegetve őt. A Manning-ügyben megtörtént az igazságszolgáltatás”– mondta, hozzátéve, hogy Manning aránytalanul nagy büntetést kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Konstruktív viszony az oroszokkal

Barack Obama kifejtette, hogy az Egyesült Államok és a világ érdeke az, hogy konstruktív viszonyt alakítson ki Oroszországgal, de úgy vélte, hogy amióta Vlagyimir Putyin ismét orosz elnök lett, felerősödött az Amerika-ellenes retorika Oroszországban, és olyan ellenséges hangulat, szellemiség uralkodott el, amelyet korábban, a hidegháború idején tapasztaltak. "Ez megnehezíti a viszonyt" – jelentette ki.

Hozzátette: Ukrajna szuverenitásának és függetlenségének megsértése miatt hozott szankciókat Oroszország ellen. Szerinte nem kellene az Ukrajna miatt hozott szankciókat egy sor más dologgal, témával összekeverni, de nem fejtette ki, hogy konkrétan mire gondol. Azt állította, hogy készen állt az atomfegyverek csökkentéséről tárgyalni Moszkvával, de az oroszok nem akartak.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A távozó elnök nem kívánta kommentálni utóda elképzeléseit. Azt mondta, hogy Donald Trumpot megválasztották, tehát joga van a saját elképzelései és saját értékrendje megvalósításához. Kiemelte viszont, hogy az elnöki feladatok ellátása nem magányos tevékenység, hanem csapatmunka, és Trump állásfoglalásait nagymértékben meghatározzák majd tanácsadói és miniszterei.

"Érdemes figyelni a szenátusi meghallgatásokra" – fogalmazott Obama, minden bizonnyal arra célozva ezzel, hogy a szenátusi meghallgatásokon a kulcspozíciók (például a külügyminiszteri vagy a védelmi miniszteri poszt) várományosai Trump nézeteivel ellentétes álláspontokat fogalmaztak meg, akár az Oroszországgal, akár a NATO-val folytatandó politikáról.

Izraelről is kérdezték az újságírók Barack Obamát. A palesztin–izraeli konfliktusról kifejtette, hogy változatlanul aggódik, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan, de a feleket csak bátorítani lehet, kötelezni őket a békekötésre lehetetlen. "Majd meglátjuk, hogy Trump megközelítése hogyan működik" – mondta. Szerinte a kétállami megoldás ideje lassan eltűnni látszik, és a jelenlegi helyzet veszélyes,nemcsak Izraelre és a palesztinokra, hanem az egész világra.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Sajtókonferenciája végén – belpolitikai kérdéseket elemezve – elismerte, hogy elnöksége nem volt sikeres a faji előítéletesség és megkülönböztetés visszaszorításában. "De nemcsak fekete-fehér kérdésről van szó immár, hanem spanyol ajkúak és ázsiaiak ügyéről, egyenjogúsításáról" – tette hozzá. Megígérte, hogy bármikor előítéletességgel vagy az amerikai értékrend megsértésével találkozik, felemeli majd a szavát. "Hiszek ebben az országban" – mondta Barack Obama. Egy kérdésre válaszolva "nonszensznek" nevezte, hogy tömeges csalások fordultak volna elő a választásokon.