Egy rendőrt és egy kereskedőt letartóztattak a török hatóságok a tavaly decemberi merénylettel összefüggésben, amikor egy másik rendőr egy nyilvános eseményen lelőtte Andrej Karlov isztambuli orosz nagykövetet.

Előzetes letartóztatásba helyeztek két embert Ankarában a törökországi orosz nagykövet, Andrej Karlov tavaly december 19-i meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az érintettek egyike rendőr, a másik kereskedő.

Andrej Karlov nagykövet a lövés után már a földön, mögötte a merénylő fegyverrel a kezébenForrás: AFP/Yavuz Alatan

Azzal gyanúsítja őket, hogy tagjai az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette hálózatnak, amelyet Ankara a július 15-i puccskísérletért felelőssé tesz, és amelyet terrorszervezetnek tekint. Gülen tagadja, hogy ő állna Karlov meggyilkolásának hátterében.

A nyomozás során őrizetbe vettek közül három másik embert már elengedtek. A letartóztatott rendőr már az akadémián is szoros kapcsolatban állt Karlov gyilkosával, a szintén rendőr Mevlüt Mert Altintassal, valamint azt a lakást is ő bérelte, ahol a merénylet elkövetője lakott.

A 62 éves orosz nagykövetet egy ankarai fotókiállítás megnyitóján lőtte le a civil ruhás tettes, a kamerák előtt. Altintas iszlamista és a szíriai Aleppó elleni orosz légi offenzívát felemlegető jelszavakat kiabált, mielőtt a török hatóságok végeztek vele.