Moszkva meghívta Washingtont a szíriai béketárgyalásra

Horizontal Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint press conference with Chinese Foreign Minister Wang Yi at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing on April 29, 2016. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Oroszország meghívta az Egyesült Államokat a kazah fővárosban rendezendő szíriai béketárgyalásokra Irán ellenkezése ellenére. Moszkva reméli, hogy Donald Trump adminisztrációja elfogadja majd a meghívást.
Vágólapra másolva!

Az asztanai tárgyalásokat Bassár el-Aszad elnök kormánya részvételével, Oroszország és Törökország támogatásával tartják majd január 23-án a kazah fővárosban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a megbeszélésre meghívták az Egyesült Államokat is – jelentette a TASZSZ.

Az Rt.com a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Irán vehemensen ellenzi az amerikaiak részvételét a tárgyaláson. Moszkva azonban azt reméli, hogy a pénteken hivatalba lépő Donald Trump kormánya elfogadja majd a meghívást.

Szergej Lavrov bízik benne, hogy az új amerikai kormányzat elfogadja a meghívást Forrás: AFP/Greg Baker

„Arra számítunk, hogy az új (amerikai) adminisztráció elfogadja ezt a meghívást, és képviselteti magát olyan szakértői szinten, amelyet lehetségesnek tekint. Ez lesz az első hivatalos kapcsolatfelvétel, amelynek során megvitathatnánk, hogyan növeljük a terrorizmus elleni szíriai harc hatékonyságát” – idézték Lavrovot.

Több lázadó szervezet közölte, hogy nem vesz részt a tárgyaláson. Köztük van az egyik legerősebb csoport, a szalafista Ahrár es-Sám is.

Az asztanai tárgyalásokon a kormányküldöttséget Szíria ENSZ-nagykövete, a lázadó delegációt pedig az Iszlám Hadsereg nevű keményvonalas szervezet egyik kulcsfigurája vezeti.