Németországból 294 migránst küldtek vissza Magyarországra

München Németország menekültek
Vágólapra másolva!
Tavaly csaknem 300 migránst küldött vissza Németország Magyarországra, ennél is többet – 916 embert – Olaszországba. Németország vissza is fogadott menedékkérőket: összesen mintegy 12 ezer embert. 
Vágólapra másolva!

Tavaly 294 menedékkérőt küldtek vissza Magyarországra Németországból a német kormányzati adatok szerint. A Neue Osnabrücker Zeitung azt írta,

Németország több mint 12 ezer menedékkérőt fogadott vissza európai országoktól, és négyezret küldött vissza más országokba 2016-ban.

A visszafogadási, illetve visszaküldési eljárásokat a menekültügyet európai szinten szabályozó dublini rendelet alapján folytatták le. Eszerint abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU területére.

Menekültek Münchenben – képünk illusztráció Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Németország a legtöbb menedékkérőt – 3700-at – Svédországból fogadta vissza, többségüket azért, mert Németországban nyújtottak be menedékjogi kérelmet, de az eljárás vége előtt továbbutaztak. Németországból a legtöbb menedékkérőt – 916 embert – Olaszország fogadta vissza.

Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, 2015-ben pedig 890 ezer.

Eközben a családegyesítési vízumok alakulásáról is új adatok jelentek meg. A Die Welt a hivatalos adatokat ismertetve azt írta, hogy a német külképviseleteken 2016-ban csaknem 105 ezer családegyesítési vízumot állítottak ki. Ez mintegy 50 százalékos emelkedés 2015-höz képest.