Szenegáli csapatok léptek be Gambia területére, hogy biztosítsák a megválasztott elnök, Adama Barrow hatalomátvételét. Az országot 22 éve irányító Yahja Jammeh a választás után ugyan elismerte vereségét, de a környező országok rosszallása ellenére most mégsem hajlandó elhagyni hivatalát.

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt csütörtökön, hogy biztosítsák az elnökválasztás győztesének Adama Barrownak a hatalomátvételét - írja a BBC.

Yahya Jammeh nem hajlandó átadni a hatalmatForrás: AFP/Marco Longari

Yahja Jammeh elnök hivatali ideje szerda éjfélkor járt le, de a szomszédos országok felszólítása ellenére nem hajlandó átadni a hatalmat Barrownak. Az új elnököt Gambia dakari nagykövetségén iktatták be. Beszédében felszólította a gambiai fegyveres erőket, hogy maradjanak a laktanyákban, különben lázadóként fogják kezelni őket. Gambiai biztonsági források azt közölték, hogy a hadsereg és a rendőrség vezetői az új államfőt támogatják.

Korábban már Nigéria is kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Gambiába, hogy indoklásuk szerint megvédjék Gambia népét, és fenntartsák a régió békéjét és biztonságát.

Jammeh a voksolás után ugyan elismerte vereségét, de gyorsan meggondolta magát, és kijelentette, hogy a választást "példátlan és rendkívüli külföldi beavatkozás" zavarta meg. Két nappal a hatalomátadás előtt pedig 90 napos szükségállapotot hirdetett a nyugat-afrikai országban.