Az Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb politikai erő Bécsben, a szavazatok 37 százalékát kapnák, ha most lennének a választások. A kormányzó szocdem-Zöldek-koalíció most nem szerezne többséget a képviselő-testületben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerné a tartományi választásokat Bécsben, ha most rendeznék a voksolást – derült ki az Unique Research legfrissebb felméréséből. Az FPÖ most a szavazatok 37 százalékára számíthatna, míg a radikális párt a 2015. október 11-i tartományi voksoláson csak 30,79 százalékot kapott. Az FPÖ 38 mandátumot szerezne a 100 tagú testületben.

A 2015-ös győztes szociáldemokraták most 31 százalékra számíthatnának. Két éve még majdnem 40 százalékot értek el. Harmadik helyen a Zöldek végeznének 11 százalékkal, ez nagyjából megegyezik a korábbi (SPÖ) tartományi választáson kapott eredményükkel. Az Osztrák Néppárt 10, míg a liberális NEOS kilenc százalékot kapna.

Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője beszélget egy televíziós műsorban a bécsi tartományi és kerületi választások estéjén 2015. október 11-énForrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Bécset jelenleg az SPÖ és a Zöldek közösen irányítják. A két pártnak jelenleg összesen 54 mandátuma van, de az Unique Research eredménye szerint most csak 43 mandátumot szereznének, ami nem lenne elég az abszolút többséghez.

Ausztriában legközelebb február 5-én Grazban tartanak önkormányzati választást. A parlamenti voksolás várhatóan 2018 őszén lesz.