Mégsem lesz közkegyelem Romániában

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Az államfő a tiltakozások miatt a kormány tervezetének visszavonását sürgeti.
Vágólapra másolva!

Klaus Iohannis jobboldali román államfő az igazságügyi intézmények és civil szervezetek ellenkezésére hivatkozva a bukaresti szociálliberális kormány büntetőjogi tervezeteinek visszavonását szorgalmazza. Az eredeti terv szerint

közkegyelmet hirdettek volna az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát.

Mint arról az Origo is beszámolt, Bukarestben tüntetők ezrei, Románia más nagyvárosaiban pedig tüntetők százai vonultak utcára szerda este a szociálliberális kormány közkegyelmi tervezete és a büntető törvénykönyv tervezett módosítása ellen tiltakozva.

Klaus Iohannis román államfő Forrás: AFP/Robert Ghement

Iohannis figyelmeztetett: a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelső bíróság, a bírák egyesülete és több civil szervezet is ellenzi, hogy a korrupcióra vonatkozó jogi keretet alapos elemzés és vita nélkül, sürgősséggel módosítsák, ami elegendő érv a tervezet visszavonására.

A kevésbé súlyos bűncselekmények elkövetőinek közkegyelmet előirányzó, és a büntető törvénykönyv egyes cikkelyeinek módosítását célzó tervezetek éles politikai vitát váltottak ki Romániában a kormányoldal és ellenzék között.